VVD


17-2-2008

CDA toont zich onbetrouwbaar

De VVD vindt dat het CDA op cruciale punten draait en het beleid van het vorige kabinet de rug toekeert.

In het TV-programma Buitenhof legt VVD-immigratiewoordvoerder Henk Kamp uit waarom het CDA zich op het beleid van immigratie en integratie onbetrouwbaar toont. De heldere standpunten die in vorige periode samen met de VVD tot stand zijn gekomen worden nu door het CDA de rug toegekeerd. Hieronder vindt u een aantal standpunten waar het CDA linksom gedraaid is.

"Ik wilde nog eens even de gelegenheid hebben om aan te geven dat wij vanuit het
verleden heel duidelijk een continue lijn hebben gekozen als het gaat om integratie- en
immigratiebeleid."
CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel tijdens het debat met VVD-fractievoorzitter Mark Rutte
in het tv-programma Buitenhof, zondag 16 december 2007


1. Eerst tégen een Generaal Pardon; nu vóór. Tijdens de eerste drie kabinetten Balkenende en tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen van november 2006 was het CDA fel tegen een Generaal Pardon. Balkenende, Verhagen en het partijcongres, spraken zich in de aanloop naar de verkiezingen allen uit tegen een Generaal Pardon.

Na de verkiezingen kwam het Generaal Pardon er toch. Het CDA zette met de coalitiepartners een onbeperkte en ongedekte regeling op: criminele vreemdelingen, illegalen, leugenaars; zij vallen allen onder het generaal pardon. En het CDA, dat zich laat voorstaan op financieel degelijk beleid, wil de daadwerkelijke kosten van het Generaal Pardon niets eens in kaart gebracht zien.

De VVD is tegen het Generaal Pardon.


2. Eerst vóór het terugsturen van criminele vreemdelingen; nu tégen. Het CDA vond onder Balkenende II dat vreemdelingen die in Nederland verblijven maar misdrijven plegen, eerder naar het land van herkomst moesten worden uitgezet. De zgn. glijdende schaal moest worden aangescherpt. Zoals de toenmalig CDA-woordvoerder stelde: "De CDA-fractie onderschrijft ten volle de belangrijke doelstelling van het Kabinet om de criminaliteit en de overlast terug te dringen en de veiligheid te bevorderen. De boodschap aan vreemdelingen moet duidelijk zijn: misdrijven worden in Nederland niet getolereerd" .

Na eerst besloten te hebben dat criminele vreemdelingen ook onder het Generaal Pardon vallen, vond het CDA in het nieuwe kabinet vervolgens dat criminele vreemdelingen langer welkom zijn in Nederland. Het besluit tot aanscherping van de glijdende schaal wordt in de ijskast gezet .

De VVD is voor het terugsturen van criminele vreemdelingen.


3. Eerst vóór een harde aanpak van Antilliaanse risicojongeren; nu tégen.
Het CDA steunde in 2003 regelingen om de problematiek t.a.v. Antilliaanse risicojongeren op te lossen.
Het CDA steunde in 2004 regelingen om de problematiek t.a.v. Antilliaanse risicojongeren op te lossen.
Het CDA steunde in 2006 regelingen om de problematiek t.a.v. Antilliaanse en risicojongeren op te lossen.
In 2007 kwam CDA-minister Hirsch Ballin samen met minister Verdonk met een wetsvoorstel om Antilliaanse risicojongeren terug te sturen .

Onmiddellijk na het aantreden van Balkenende IV, liet het CDA minister Hirsch Ballin het wetsvoorstel om Antilliaanse risicojongeren terug te sturen, weer intrekken.

De VVD is voor een harde aanpak van Antilliaanse risicojongeren.


4. Eerst vóór het stimuleren van bijstandsmoeders om te werken; nu tégen.
In het vorige kabinet-Balkenende stond het CDA voor een aanpak om mensen weer aan het werk te krijgen. Om te voorkomen dat ouders van jonge kinderen jarenlang buiten het arbeidsproces worden gehouden, werd een sollicitatie- en arbeidsplicht voor bijstandsouders in met jonge kinderen ingesteld. CDA-minister de Geus over bijstandmoeders: "Ik vind het asociaal om deze vrouwen niet een plaats op de arbeidsmarkt te laten zoeken" .

Het CDA is echter ook op dit punt op de schreden teruggekeerd. Het huidige kabinet stelt alleenstaande ouders met jonge kinderen vrij van de sollicitatieplicht. Het gaat hier vaak om niet-westerse allochtonen. Zij hadden dankzij het vorige kabinet perspectief op werk en inkomen. Met het terugdraaien van deze maatregel leidt het CDA ze weer terug naar uitzichtloze uitkeringsafhankelijkheid. Datzelfde geldt voor het weer collectief afkeuren van 30.000 arbeidsongeschikten in de leeftijdscategorie 45-50 jaar, die zojuist na herkeuring geheel of gedeeltelijk waren goedgekeurd.

De VVD is voor een sollicitatie- en arbeidsplicht voor bijstandsouders.


5. Eerst vóór een verbod op gezichtsbedekkende kleding; nu tégen. In 2005 verklaarde het CDA in de Kamer voorstander te zijn van het verbieden van burka's . In 2006 verklaarde het CDA in de Kamer voorstander te zijn van het verbieden van burka's . In 2007 liet het CDA in het coalitieakkoord de pasage opnemen dat gelaatsbedekkende kleding verboden kan worden .

Nu weigert het CDA plots steun uit te spreken voor een wetsvoorstel van Henk Kamp dat álle gezichtsbedekkende kleding verplicht. Precies in lijn met de lijn die het CDA, althans tot voor kort, altijd heeft gehad. Ondertussen is het CDA akkoord gegaan met een halfbakken compromis om boerka's te weren uit het openbaar vervoer en uit scholen.

De VVD trekt wél een heldere lijn en is voor een algeheel verbod op gezichtsbedekkende kleding.


6. Eerst vóór het strafbaar stellen van illegaliteit; nu tégen. Het CDA onder Balkende II was voorstander van het strafbaar stellen van illegaliteit.

Het CDA stelt nu dat illegaliteit niet strafbaar te stellen is, dat je de illegaliteit er niet mee oplost en dat "Illegaliteit strafbaar stellen, schieten is met een mug op een olifant", aldus de woordvoerder . Van het CDA hoeft illegaliteit zelfs niet eens meer aangepakt te worden: zo heeft het CDA onder Balkenende IV de kans voorbij laten gaan om daadwerkelijk op te treden tegen illegaliteit. Het accepteert dat burgemeestersverklaringen in het kader van de Generaal Pardonuitvoering in behandeling worden genomen zélfs als gemeenten de beloofde informatie over illegalen niet aan de Staatsecretaris van Justitie ter beschikking stellen .

De VVD is voor het aanpakken en strafbaar stellen van illegaliteit.


7. Eerst vóór het beperken van dubbele nationaliteit; nu tegen Het CDA onder Balkenende II streefde ernaar dubbele nationaliteit zo veel mogelijk te beperken. Een helder wetsvoorstel werd daartoe ingediend.

Nu vindt het CDA echter dat iemand naast de Nederlandse, ook best andere nationaliteiten mag bezitten. CDA minister Hirsch Ballin gaat deze visie uitwerken in een nieuw wetsvoorstel en weet zich daarbij van harte gesteund door de CDA-fractie in de Tweede Kamer .

De VVD is voor het beperken van dubbele nationaliteit


8. Eerst voor een effectieve Wet Inburgering Buitenland, nu laten verslonzen
Het CDA was voor de invoering van de Wet Inburgering Buitenland. Een verworvenheid, zo noemt fractievoorzitter Van Geel deze wet .

Nu echter is vastgesteld dat wegens een fout in het computersysteem, mensen Nederland binnenkomen die niet voldoen aan het vereiste niveau van taalkennis, weigert het CDA snel in te grijpen en laat zij minister Vogelaar de toetscriteria oprekken .

De VVD is voor strikte handhaving van de normen van de Wet Inburgering Buitenland.


9. Eerst tégen gemakkelijk toelaten van imams van buiten de EU, nu vóór.
Het CDA was onder Balkenende II voor een stringent toelatingsbeleid voor imams van buiten de EU . Zodoende kon voorkomen worden dat extremistische imams in Nederland konden prediken. Zodoende werd werk gemaakt van het tegengaan van radicalisering.

Nu zorgt het CDA met ijver ervoor dat moskeeën gemakkelijker imams van buiten de EU kunnen aanstellen . Nu laat het CDA de eis varen dat Nederland geen buitenlandse imams meer toelaat vanaf het moment dat er in Nederland opgeleide imams beschikbaar zijn . Kennelijk is het CDA niet meer van mening dat radicaliserende imams een gevaar vormen.

De VVD is tegen het gemakkelijk toelaten van imams van buiten de EU.


10. Eerst voor een effectieve aanpak van integratie, nu voor een beleid van pappen en nathouden.
In het vorige kabinet Balkenende werd het besef dat integratiebeleid enkel succesvol kan zijn als er een stringent immigratiebeleid wordt gevoerd, ook erkend door het CDA en dus verankerd door de verantwoordelijkheid op beide terreinen bij Justitie neer te leggen.

Eén van de eerste daden van het CDA onder Balkenende II was het weghalen van integratie bij Justitie en het te verschuiven naar WWI: Wonen, Wijken en Integratie. Terug naar de softe hoek en de softe aanpak. Illustratief voor de terugtocht van het CDA op immigratie- en integratiegebied, is dat het CDA in Balkenende IV de verantwoordelijkheid voor Integratie (Vogelaar) en Immigratie (Albayrak) aan de PvdA laat.

De VVD staat voor een effectieve aanpak van integratie.

Zondag 17 februari 2008