Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda 17/02

BREDA, 17 februari 2008

Tweetal aangehouden na vechtpartij

SPRUNDEL: De politie heeft zaterdagmiddag aan de Sint Janstraat een 64-jarige inwoner van Sint Willebrord en een 42-jarige inwoner van Sprundel aangehouden. Het tweetal wordt verdacht openlijke geweldpleging. Een 43-jarige inwoner van Roosendaal heeft aangifte gedaan tegen het tweetal. Volgens het slachtoffer werd hij zonder reden door de twee mannen op straat mishandeld, toen hij rond 17:15 uur uit een horecagelegenheid naar buiten stapte. Volgens de 64-jarige man was de Roosendaler begonnen met vechten. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van de mishandeling. De 43-jarige Roosendaler liep verwondingen op aan zijn hoofd. In de loop van zondagmiddag zijn de verdachten na verhoor heengezonden.

Politie trapt niet in wisseltruc bij verkeerscontrole

BREDA: Aan de Belcrumweg heeft de politie tijdens een alcoholcontrole zaterdagmiddag een 35-jarige inwoner van Oosterhout aangehouden. De man reed rond 17:00 uur met zijn personenauto in een politiefuik, waarna hij snel van zitplaats wisselde met zijn passagier. Een agent zag de wisseltruc en liet hem een blaastest afleggen. De test pakte voor de Oosterhouter negatief uit, waarna hij werd aangehouden. Op het bureau blies hij een waarde van 745 ug/l. Dit betekende dat hij direct zijn rijbewijs mocht inleveren.

Verkeershandhavingsteam controleert 771 bestuurder op alcohol

BREDA: Het Verkeershandhavingsteam van de regio Midden en West Brabant heeft zaterdag tussen 16.00 en 22.00 uur een alcoholcontrole gehouden op de Belcrumweg te Breda. Agenten namen bij 771 bestuurders een blaastest af. Vijf bestuurders bleken onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten en zijn aangehouden. Zij hadden respectievelijk een uitslag van 285, 370, 730, 745 en 855 ug/l. Aangezien de drie laatstgenoemde bestuurders een uitslag hadden hoger dan 570 ug/l werd hun rijbewijs ingevorderd. Alle bestuurders zijn na het opmaken van een proces-verbaal met een rijverbod heengezonden.

Over rijden onder invloed

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Drie gewonden bij ongeval tussen scooter en fiets

BREDA: Bij een verkeersongeval op de Nieuwe Kadijk zijn zaterdagavond drie personen gewond geraakt. Een 16-jarige jongen uit Breda reed rond 20:25 uur met zijn scooter over het fietspad over de Nieuwe Kadijk, komende uit de richting van Terheijden. Bij hem achterop zat een 15-jarige inwoonster van Breda. Bij de kruising met het fietspad van de Charles Petitweg kwam een inwoner uit Terheijden op zijn fiets aanrijden. Door nog onbekende oorzaak ontstond een aanrijding tussen beide voertuigen.

Het drietal is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De Bredase heeft een gebroken enkel overgehouden aan het ongeval en ligt in het ziekenhuis. De bromfietser liep een hersenschudding op en de fietser is met een hersenschudding opgenomen in het ziekenhuis. Verkeersongeval analisten van het Forensisch Onderzoek hebben een sporenonderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Twee aanhoudingen tijdens stapavond

BREDA: De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag te voet en op de mountainbike toezicht gehouden in het uitgaanscentrum van Breda. Een 23-jarige inwoner van Sint Willebrord werd aan de Havermarkt aangehouden, nadat hij zijn middelvinger op stak naar agenten. Een 19-jarige man uit Oosterhout werd aan de Havermarkt aangehouden voor mishandeling van een 16-jarige Bredanaar. Na verhoor zijn zij met een proces-verbaal heengezonden.

Over uitgaan in Breda

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Automobilist rijdt over vriend

ETTEN-LEUR: De politie heeft zondagmorgen aan het Trivium een 26-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. Na een avondje stappen stond de man vanmorgen rond 04:00 uur op het punt om met zijn vrienden weg te rijden in zijn auto. In de veronderstelling dat al zijn vrienden waren ingestapt reed hij met zijn auto achter uit een parkeervak. Hij zag daarbij over het hoofd dat één van zijn vrienden niet was ingestapt, maar achter zijn auto stond. De vriend, een 25-jarige plaatsgenoot, werd aangereden, kwam ten val en werd met het voorwiel overreden. De hevig geschrokken Etten-Leurenaar belde direct de hulpdiensten om zijn vriend te helpen. De man hield er wonderwel vermoedelijk slechts schaafwonden aan over. De politie maakt proces-verbaal op voor gevaarlijk verkeersgedrag.

Auteur: Henk Snepvangers