VVD



17-2-2008

VVD steunt onafhankelijk Kosovo. Laat tijd de wonden helen.

VVD-woordvoerder Hans van Baalen noemt de onafhankelijkheid van de voormalige autonome Servische provincie Kosovo onvermijdelijk en onafwendbaar.

Toen de Servische dictator Milosevic de provincie haar bijzondere status ontnam en met de verdrijving van de etnische Kosovaren aanving, verloor Servië door deze misdaden tegen de menselijkheid alle rechten op deze provincie.

Wanneer de nieuwe regering van het onafhankelijk Kosovo, dat vandaag is uitgeroepen, de mensenrechten, de rechten van minderheden en de bescherming van hun cultureel erfgoed garandeert, dan moet Nederland binnen enkele dagen tot weken zich scharen in de groep van erkennende staten, zoals de VS en Duitsland.

Wanneer de Europese Unie niet direct één lijn trekt, is dat geen ramp. De erkenning van staten is een bevoegdheid van de EU-lidstaten en niet van de Unie zelf. Belangrijker is het dat de EU een bijdrage levert aan goed bestuur en stabiliteit in Kosovo. Servië en Rusland zullen geen geweld gebruiken bij de onafhankelijkheid van Kosovo. Het is verstandig deze heetgebakerde landen eerst verbaal te laten uitrazen voordat de EU nadere stappen in hun richting onderneemt. Zeker mogen er richting Servië geen toezeggingen omtrent EU-lidmaatschap worden gedaan. Tijd moet de wonden op de Balkan helen.

Zondag 17 februari 2008