Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Bergen op Zoom 17/2

BERGEN OP ZOOM, 17 februari 2008

Agent gewond bij aanhouding verdachte huiselijk geweld

HOOGERHEIDE: Aan de Antwerpsestraatweg is zaterdagmiddag een politieagent licht gewond geraakt, nadat hij door een 25-jarige inwoner van Putte is mishandeld. Rond 11:15 uur kreeg de politie een melding van huiselijk geweld in Putte, waarbij de man zijn zus mishandeld zou hebben. Hij was daarna op zijn fiets richting Bergen op Zoom vertrokken.

Gewaarschuwde agenten zagen hem in Hoogerheide lopen. Bij het zien van de politie nam hij direct een gevechtshouding aan. Tijdens de aanhouding die volgde sloeg de man de politieman met een stok. De agent gebruikte vervolgens pepperspray om de verdachte onder controle te brengen, wat niet het gewenste resultaat opleverde. De Puttenaar was geheel buiten zinnen en ging wederom de confrontatie aan met de politie. De agent achtte het vervolgens noodzakelijk om zijn diensthond in te zetten. Daarbij werd de man in zijn arm gebeten en door de hond tegen de grond gewerkt. Daarmee was de zaak onder controle en kon hij worden geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Hij is in verzekering gesteld.

Politiehond Sardo houdt autodief aan

ROOSENDAAL: Politiehond Sardo heeft zondagmorgen zijn collegas een dienst bewezen door het opsporen van een 30-jarige inwoner van Sint Willebrord. Rond 06:00 uur wilde surveillerende agenten aan de Bergrand de man in zijn auto controleren. De Willebrorder onttrok zich aan de controle en ging er met verhoogde snelheid vandoor.

Na een korte achtervolging kwam hij met zijn auto tegen een verkeersbord tot stilstand en vervolgde te voet zijn vluchtpoging. Een hondengeleider kwam samen met Sardo ter plaatse, die met behulp van zijn scherpe neus terecht kwam in de bossages aan de Bergrand, waar hij zijn scherpe tanden in het been van de autodief zette. Het contactslot van de auto bleek te zijn verbroken en is vermoedelijk afgelopen nacht gestolen in Klundert. Na behandeling aan enkele beetwonden is de verdachte overgebracht naar een politiecel, waar hij in verzekering is gesteld.

Dronken achter het stuur: 490 euro boete

ZEVENBERGEN: De politie heeft zaterdagavond aan de Noordhaven een 31-jarige Pool aangehouden. De Gemeenschappelijk Meldkamer ontving rond 23:15 uur een melding van een andere weggebruiker dat de automobilist de hele weg nodig had en vermoedelijk onder invloed van alcohol was. Op het bureau blies de Pool een waarde van 550 ug/l. Na verhoor is hij met een rijverbod van 5 uur heengezonden. Op last van de Officier van Justitie moest de man direct een boete betalen van 490 euro.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Dronken bestuurder veroorzaakt eenzijdig ongeval

BERGEN OP ZOOM: Bij een eenzijdig ongeval op de Rijksweg A58 is in de nacht van zaterdag op zondag een 52-jarige inwoner van Roosendaal gewond geraakt. De man bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. Rond 02:15 uur verloor de Roosendaler, die in de richting van zijn woonplaats reed, ter hoogte van de afslag Huijbergen de macht over het stuur van zijn auto. Daarbij miste hij de afslag. Hij reed vervolgens links langs de vangrail van de afrit en kwam enkele tientallen meters verderop tegen een boom tot stilstand. Na behandeling in het ziekenhuis moest hij mee naar het bureau voor het afleggen van een ademanalyse. De uitkomst van de test was 625 ug/l. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Auteur: Henk Snepvangers