Onafhankelijkheidsverklaring kosova


UTRECHT, 20080216 -- Op zondag 17 februari 2008 zal het Kosovaarse parlement de onafhankelijkheidsverklaring uitspreken. Duizenden Kosovaren over de gehele wereld zijn dit weekend naar Kosova afgereisd om deze unieke gebeurtenis van zeer dichtbij mee te maken. Ook de Nederlandse Kosovaren zullen zondag feestelijk deze onafhankelijkheid vieren en CRAN zal de komende weken verschillende activiteiten hieromtrent organiseren.

Achtergrond:

Na jarenlange onderdrukking en massale verdrijving van de Albanezen uit Kosova door het Milosevic regime heeft de NAVO op 3 maart 1999 om 20:00 uur middels luchtaanvallen op Servië ingegrepen met als doel om de etnische zuivering en genocide in Kosova te stoppen. 72 Dagen later, na intensieve luchtaanvallen door de NAVO, werd het Servische leger uit Kosova verdreven en konden de inmiddels meer dan 800.000 gevluchte Kosovaren terugkeren naar hun eigen huizen. Kosova werd direct onder VN toezicht geplaatst door UNMIK (United Nation Mission In Kosovo) en er werden meer dan 50.000 NAVO soldaten gestationeerd om een mogelijke Servische invasie te voorkomen.
De oorlog in Kosova heeft meer dan 10.000 levens geëist en meer dan 90% van de huizen was beschadigd of compleet vernield.

Achtergrondinformatie CRAN:

De Coördinatie Raad Albanezen in Nederland (CRAN) is een onafhankelijke non-gouvernementele organisatie die in 1998 tijdens de crisis in Kosova opgericht is met als doel de problematiek en het menselijke drama dat zich destijds in Kosova afspeelde onder de aandacht te brengen. Daarnaast wilde men de gemeenschappelijke krachten bundelen om Kosova zoveel mogelijk te ondersteunen.
Verder verzamelt en verspreidt CRAN informatie over de Balkan regio bij maatschappelijke organisaties en overheden in Nederland en de Europese Unie. Zij brengt zonodig humanitaire hulp bijeen voor specifieke noodsituaties. Ook organiseert CRAN conferenties, seminars, werkgroepen in Nederland, waar belangrijke onderwerpen voor de Albanese gemeenschap worden besproken en vervult zij een ondersteunende helpdesk functie voor allerhande personen, organisaties en instellingen.


Contactpersonen:

Voor meer informatie en/of commentaar kunt u terecht bij de drie medeoprichters van CRAN:

Zeki Shehu, voorzitter 06-48118283
Blerim Mustafa, secretaris 06-51858174
Drs. Louis Gojani 06-11368035