Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Universiteit van Utrecht wint de Royal Haskoning Chess Challenge

Het team van de Universiteit van Utrecht heeft op zondag 17 februari de wedstrijd om de Royal Haskoning Chess Challenge gewonnen. Dat is het toernooi om het Nederlands kampioenschap voor studententeams. Met een score van 10 matchpunten en 16 bordpunten bleven de spelers uit Utrecht de concurrenten uit Groningen ruim voor.

Toch zag het er aanvankelijk heel anders uit. Na de eerste speeldag op zaterdag 16 februari stond Groningen aan de leiding met drie overwinningen. Op de tweede dag ging het echter volkomen mis met de Groningers. Een kleine nederlaag tegen de latere winnaar Utrecht werd gevolgd door een 4-0 debacle tegen de Erasmus Universiteit Rotterdam. Utrecht bleef winnen en toonde zich uiteindelijk duidelijk de sterkste.

Het team van Utrecht bestond uit Daniel Stellwagen, Sander van Eijk, Marlies Bensdorp, Henriet Springelkamp en Marijn Otte. Het beste persoonlijke resultaat werd behaald door Marlies Bensdorp die aan het derde bord 5½ uit 6 haalde, goed voor een TPR van 2651. Het winnende team uit Utrecht mag in maart meespelen in het wereldkampioenschap voor studententeams, dat in de Russche plaats Novokuznetzk wordt gespeeld.

Er was ook een invitatievierkamp voor spelers uit universiteitssteden die geen ploeg wisten te sturen. Bianca Muhren, Floris van Assendelft en Jasper Broekmeulen scoorden alle drie 2 uit 3, ten koste van de arme David van Kerkhof. Na loting won Floris van Assendelft.

Het prominententoernooi met deelnemers van sponsor Royal Haskoning en de voorzitter en een ex-voorzitter van de KNSB, respectievelijk Eddy Schuyer en Ernst Enschede, werd gewonnen door Roelof Moll van Royal Haskoning. Hij won alle drie zijn partijen.

Uitgebreide toernooi-informatie is te vinden op de toernooisite.