Ingezonden persbericht

ONDER EMBARGO TOT ZONDAG 17 FEBRUARI 23.40

PERSBERICHT

Hilversum 17 februari 2008

BIRGIT SCHUURMAN GEKROOND TOT STRAATTAALKONINGIN 2008

Birgit Schuurman spit de takkie van de stratie! Oftewel, ze spreekt de taal van de straat. Dit bewees ze gisteravond toen ze werd uitgeroepen tot de winnares van het BNN programma het 'Groot Dictee der Nederlandse Straattaal'.

"Ik had wel verwacht dat ik hoog zou scoren. Ik ben een groot fan van The Opposites en vraag hen ook vaak wat hun teksten betekenen. Bovendien heb ik een periode gehad dat ik veel Surinaamse vriendjes had. Daar is kennelijk ook wat van blijven hangen, " aldus Birgit Schuurman.

Naast Birgit deden dit jaar ondermeer pianist Jan Vayne, schrijfster en columniste Susan Smit, BNN's radiopresentator Coen Swijnenberg en strafpleiter Theo Hiddema mee. De presentatie was in handen van Sophie Hilbrand en co-host Willy van The Opposites. De deskundige jury bestond dit jaar uit Fernando Halman en Zarayda Groenhart, van het BNN urban lifestyle-programma URBNN, en Karim Erja van Rotterdam European Youth Capital 2009. De winnares van vorig jaar, hockeyster Fatima Moreira de Melo, gaf de wisseltrofee (de Straattaal Championshipbelt), per videoboodschap door aan Birgit.

Het Dictee werd dit jaar voorgelezen door straattaalexpert en rapper Willy. Daarnaast onderwierp Sophie de BN'ers aan een pittige kennisquiz. Aan de hand van in straattaal gesproken filmpjes van ondermeer de cast van ONM maar ook Robert ten Brink en Burgemeester Opstelten kregen de kandidaten verschillende quizvragen voorgelegd. Maar het 'hoogtepunt' van de avond was toch wel het live optreden van zanger Wolter Kroes. Hij gaf een vertolking van het nummer 'Ik heb de hele nacht liggen dromen' of in dit geval 'Heb de hele nittie liggen spacen'.

Het Groot Dictee der Nederlandse Straattaal wordt geproduceerd door CCCP.