Gemeente Waterland


De gemeente Waterland is in samenwerking met Landschap Noord-Holland bezig om de begraafplaats aan de Kloosterstraat, achter de Grote Kerk, te Monnickendam op te knappen. Dit initiatief komt voort uit het project Geloven in het groen van Landschap Noord-Holland, provincie Noord-Holland, Laag Holland, Nationale Postcode Loterij en Cultureel erfgoed Noord-Holland.

Doel van dit project is om religieuze elementen in het Noord-Hollandse landschap onder de aandacht te brengen en op te knappen om deze zo voor de toekomst te behouden.

Het eerste deel van dit project is reeds afgerond. Dit betroffen restauratiewerkzaamheden aan het baarhuisje en het hekje bij de entree. Van het baarhuisje is het houtwerk hersteld, nieuwe dakbedekking aangebracht en volledig geschilderd. Van het hekje zijn de palen en kettingen rechtgezet en geschilderd.

Vanaf 18 februari zal gestart worden met het tweede deel van dit project, het opknappen van het groen. Globaal zullen de volgende werkzaamheden uitgevoerd worden:

Opwaarderen van de entree middels aanplanten lage rododendrons, snoeien en herstellen van de hagen, opslag verwijderen uit groensingels, onder andere vlier en braam, verwijderen dood hout uit aanwezige bomen en aanplanten bosplantsoen onder anderer gelderse roos, hazelaar, hulst en stinzeplanten.

Het volledige beheerplan ligt voor een ieder ter inzage op het secretariaat Ruimtelijke Ordening in het gemeentehuis te Monnickendam.