Ingezonden persbericht


Het Osmose Spiegelpaleis: 'De Polen blijven!'

Maandag 18 februari

Sinds de toetreding van Polen tot de EU in mei 2004 en die van Roemenië en Bulgarije in 2007 komen steeds meer migranten uit Oost-Europa naar Nederland. Naar schatting wonen hier nu zo'n 100.000 Midden- en Oost-Europese werknemers, een verviervoudiging ten opzichte van het jaar 2000. Dit worden er elke dag meer en Gelderland is een populaire bestemming.

Volgens sommige politici is de instroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europa een groot probleem. We dreigen dezelfde fouten te maken als dertig jaar geleden toen de gastarbeiders uit Marokko en Turkije hier naartoe kwamen. Er klinkt veel kritiek op het gedrag van de Polen: ze zouden vaak dronken en luidruchtig zijn, spreken geen Nederlands en klitten steeds meer samen in hun eigen leefgemeenschappen. Hun kinderen gaan hier naar school, maar spreken de taal slecht. Kortom: ze integreren niet of nauwelijks.

Maar wat is beeld en wat is werkelijkheid? Welke problemen zijn er? En wat kunnen we daar aan doen? LUX-programmamaker en freelance-journaliste Cindy Cloïn presenteert een journalistiek onderzoek naar de situatie van de Polen in Gelderland, gevolgd door debat onder leiding van Piet-Hein Peeters. Met medewerking van onder anderen Madeleine van Toorenburg (kamerlid CDA), Harry de Vries (burgemeester gemeente Lingewaard), Paul Ulenbelt (kamerlid SP), Malgorzate Bos-Karczewska (voorzitter Polonia.nl) en een vertegenwoordiger van de Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA).

Maandag 18 februari / aanvang 20.00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren vanaf 29 januari via 0900 589 46 36 (25 ct per minuut). LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen / www.lux-nijmegen.nl