Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Geringe daling aantal rokers in 2007

Den Haag, 18 februari 2008 - Het aantal rokers laat in 2007 (27,5%) een geringe daling zien van 0,7% punt ten opzichte van 2006 (28,2%). Het aantal rokers daalt de laatste jaren maar in geringe mate. Flinke dalingen doen zich alleen voor in een jaar waarin een grote stopcampagne wordt gehouden, de tabaksaccijns flink wordt verhoogd of roken wettelijk wordt beperkt. In 2004 was daar voor het laatst sprake van en toen daalde het aantal rokers met 2%. De grootste daling (3%) van het laatste decennium was in 2001 te zien.

TNS Nipo onderzoekt in opdracht van STIVORO sinds 1978 jaarlijks de rookgewoonten in ons land. Lies van Gennip, directeur van STIVORO: "De cijfers laten een duidelijk verband zien tussen de inspanningen op het gebied van tabaksontmoediging en het aantal rokers. In een jaar waar we een grote massamediale stopcampagne hebben en er belangrijke beleidsmaatregelen zijn, is er een sterkere daling te zien. Goed om te zien dat het dus werkt. Maar het maakt ook helder dat het niet vanzelf gaat. Het Nationaal Programma Tabaksontmoediging streeft naar een percentage rokers van 20% in 2010. Om dat te halen zullen we flink aan de slag moeten. En dan speelt geld een grote rol."

Campagnes
De grote stopcampagnes rond de millenniumwisseling 'Dat kan ik ook!' en 'Nederland Stopt!' rondom de invoering van de rookvrije werkplek per 1 januari 2004 zorgden voor een groter dan gemiddelde daling van het aantal rokers. 2008 is ook een jaar waarin veel zal gebeuren op het gebied van tabaksontmoediging. Op 1 juli wordt de horeca rookvrij en gaat door accijnsverhoging de prijs van een pakje sigaretten met 55 cent omhoog. Ook staat er een grote stoppen campagne gepland in samenwerking met KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting.

///


Noot voor de redactie,