KNHS

terug

Airconditioned stallen spelen hoofdrol in Hong Kong 18 februari 2008

LAUSANNE (KNHS) - In een FEI meeting in Lausanne onder leiding van Andrew Higgins, voorzitter van de commissie die zich binnen de FEI bezighoudt met welzijn, kwam veel informatie naar buiten over de omstandigheden waaronder de Olympische Ruiterspelen in Hong Kong zullen worden gehouden. Belangrijke informatiebron voor deze meeting werd geleverd door het 'test event' dat in augustus 2007 plaatsvond.

De Nederlanders Eric van Breda en Emile Welling maakten daar ook deel uit van een onderzoekscommissie en zij hebben met name onderzoek gedaan naar de psychologische effecten die het deelnemen aan de 'Good Luck Beijing' in 2007 voor de paarden met zich meebracht. Daarnaast werd het effect van training en deelname van paarden aan de wedstrijd op het lichamelijke welzijn van het paard onderzocht. Doel was het formuleren van aanbevelingen, waardoor het management van de deelnemende paarden zich ook kan richten op de vochtbalans en het reguleren van de lichaamstemperatuur. De experts van deze commissie gaven met nadruk aan dat de airconditioned stallen een belangrijke rol spelen in het welslagen van het evenement, omdat in deze stallen de paarden comfortabel kunnen herstellen van de geleverde prestaties.

Al acht jaar voorzitter van de veterinaire commissie van de FEI is professor Leo Jeffcott. "In Hong Kong kunnen we in augustus subtropische omstandigheden verwachten, met een temperatuur die kan oplopen tot 35 graden Celcius, gecombineerd met een luchtvochtigheid tussen de 80 en 90%", meldde hij. Volgens Jeffcott kunnen paarden heel goed omgaan met presteren in temperaturen tot 40 graden Celcius, maar gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid ontstaan er gevaren voor uitdroging en 'heat stroke'. "De beste tijd voor het houden van hippische wedstrijden in Hong Kong is 's avonds van 19.00 uur tot 23.00 uur of 's ochtends vroeg van 06.30 uur tot 19.00 uur. Probleem van de ochtenduren is de lage stand van de zon, waardoor bij de hindernissen lange schaduwen ontstaan die met het klimmen van de zon aan sterke verandering onderhevig zijn".

Tijdens het test event werden er twee wedstrijden verreden. Een twee sterren CCI met 17 paarden en een nationale wedstrijd met 20 paarden aan de start. De nationale paarden doorstonden de opgave zeer goed, terwijl er een hoge luchtvochtigheid werd geregistreerd en het regende. Van de internationale 2 sterren paarden kwamen twee paarden erg vermoeid aan de finish.

De commissie waarvan Van Breda en Welling deel uitmaakten kwam tot een paar conclusies. Het lichaamsgewicht van de paarden bleef tijdens het verblijf in Hong Kong 2007 bijna constant en de paarden bleven over een goede vochthuishouding beschikken. De lichaamstemperatuur en hartslag van de paarden aan de finish in Hong Kong is volstrekt vergelijkbaar met gemeten waarden op andere wedstrijden, die onder warme omstandigheden werden verreden. De paarden reageerden zeer goed op 'agressieve koeling' in de box bij de finish. Maar liefst 14 paarden herstelden zo snel dat terugkeer naar hun box binnen dertig minuten na de finish mogelijk was.

Volgens dr. David Marlin, die in 1996 betrokken was bij het doen van onderzoek naar hitte en vocht bij de paarden die deelnamen aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, is een periode van tien tot veertien dagen voldoende om te acclimatiseren. Van belang is dan wel dat de paarden goed rusten en drinken. Is dit niet het geval, dan kan het contraproductief werken voor de paarden. In de stallen zal de airco worden afgesteld op 23 graden Celcius en in de indoor arena zal die worden afgesteld op 21 graden Celcius. Dit omdat de paarden door het werk in de indoor arena warmer worden. Marlin wijst er op dat het belangrijk is om voldoende water te gebruiken, het gehele paardenlichaam met water te overstromen en tijdens de koeling het paard regelmatige korte perioden te laten stappen. In de ogen van dr. Marlin zijn de zogenaamde 'misting stations' niet erg effectief in het reduceren van de lichaamstemperatuur. "Zij zijn ontwikkeld en ontworpen voor comfort, niet voor een effectieve koeling", aldus Marlin.

De commissie met daarin Van Breda en Welling kwam tot de volgende conclusie: "De Olympische ruiterspelen 2008 hebben alle mogelijkheden om succesvol en veilig te zijn voor onze partner: het Paard".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen