KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Limburg springen pony's 18 februari 2008

Afgelopen weekend streden Limburgse ruitertjes samen met hun springponys om de Regiotitel én om de startbewijzen voor het KNHS Indoorkampioenschap, die op 15 en 22 maart op het KNHS centrum in Ermelo verreden wordt.

Klasse Z en ZZ
In de pas vernieuwde en vergrote manege in het Noord-Limburgse Velden verspeelde de 13-jarige zeer ervaren Marco Jaspers uit Roermond, door een fatale vergissing in de tweede manche, de titel om het Regiokampioenschap van Limburg in de zwaarste klasse ZZ categorie D/E. Als laatste ruiter in de tweede manche was hij bij de start de nog enige foutloze. Na de één na laatste hindernis ging het echter fout. In plaats van de gebroken lijn naar hindernis negen te rijden reed hij rechtdoor en sprong, waarschijnlijk onder invloed van de spanning, nogmaals hindernis vijf. Door deze fout sloot de jury Jaspers uit van verdere deelname. Hierdoor ging de overwinning en de titel vrij eenvoudig naar Rens Spreuwenberg uit Kessel met Addie die met vier strafpunten het hoogst geklasseerd stond.
In de één na zwaarste klasse de Z categorie D/E waren zondagmiddag na twee foutloze manches nog drie combinaties in de race om het kampioenschap. De uit Limbricht afkomstige Jill Mulder reed met haar pony Rodger Huggins in 25,50 de snelste barragetijd en was hiermee kampioen. Met een tijd van 25,89 was Ellis Pex uit Echt met Armanis Young King net iets langzamer en kreeg hiermee de titel van Limburgs reservekampioen.

Klasse M
Vierentwintig ponyruiters en amazones uit heel Limburg begonnen volle goede moed aan de kampioenschappen in de klasse M categorie D/E. Hoe goed je tijdens het voorgaande wedstrijden ook gereden hebt, bij de start van de kampioenschappen had iedereen gelijke kansen. Twee manches en een eventuele barrage voor degenen die dan nog steeds foutloos zijn, moest de nieuwe kampioen voort brengen. Na de eerste manche vielen al de eerste elf combinaties af, omdat ze meer dan vier strafpunten hadden opgelopen. In de tweede manche bleven, na een selectief en behoorlijk zwaar parcours, nog maar vier combinaties foutloos. De spanning van dit kampioenschap, een andere entourage en het talrijke aanwezige publiek heeft veel invloed op de jonge telgen in de paardensport. Als eerste startster in de barrage moest Nicole Mestrom uit Beesel om een kans op de titel te maken met haar pony Ilias behoorlijk risicos nemen. Zij klokte een supersnelle tijd van 30,43 maar met twee balken eraf liep ze acht strafpunten op. Van de drie overgebleven kampioenskandidaten kregen zowel Cobianne van Laarhoven uit Baexem als Ruud Jaspers uit Roermondl een weigering. Een weigering levert naast vier strafpunten een behoorlijk tijdverlies op. De 12-jarige Teun Vestjens uit Sevenum was de enige ruiter in deze klasse die van het begin tot het eind over twee manches en de barrage foutloos bleef. In een gecontroleerde barragerit klokte hij met zijn vospony Czardas een tijd van 31,11 en pakte hiermee de titel. Twee keer eerder pakte Vestjens al een Limburgse kampioenstitel in de klasse B categorie D. Vestjens: Deze pony rijd ik nu drie jaar nadat eerst mijn oudere broer Freek er een paar jaar mee heeft gereden. Ik heb in de barrage in eerste instantie op zekerheid gereden om foutloos te blijven. Toch heb ik ook rekening gehouden met de tijd, omdat na mij Ruud Jaspers nog aan de start kwam.

Klasse L
De 12-jarige Emmy Gradussen uit Hingen kreeg met haar pony Spirit startnummer dertien toebedeeld bij dit Limburgs Kampioenschap springen. Dit nummer deerde haar niet en zij zette alles op alles om de felbegeerde titel binnen te halen, zeker nadat ze eerder in een andere klasse met een minimaal verschil tweede werd. Hoe hoog het niveau was bleek al na de eerste ronde waar slechts vijftien combinaties afvielen, omdat ze strafpunten hadden opgelopen door één of meer springfouten. In de barrage, waar het puur gaat om de snelheid, is het de kunst om waar het gaat een zo kort mogelijke wending te nemen en op de langere stukken flink door te galopperen. Voor Emmy Gradussen die door haar vader, mede-eigenaar van Manege Op de Berg in Hingen, getraind wordt, was het barrageparcours niet moeilijk. Zij pakte in een tijd van 30,66, wat ruim een seconde sneller was dan Maikel Steeghs uit Kessel, de titel. De snelste tijd 29,40 seconden in de barrage werd gereden door Rik Haves uit Horn met Jacks Flair maar hij had in deze snelle rit door een springfout vier strafpunten opgelopen. Gradussen na afloop: In de klasse M categorie C had ik met mijn andere pony Shamu enkele honderdste van een seconde tekort om Kevin Steeghs van de titel af te houden. Daarom was ik er nu extra op gebrand, ondanks startnummer dertien, een zeer snelle barrage te rijden om te winnen. Dit is met mijn vospony Spirit dan ook gelukt. Alles bij elkaar ben ik nu al vier keer Limburgs en één keer Nederlands kampioen geweest. In maart mag ik met twee ponys naar Ermelo om te proberen daar ook weer een titel binnen te halen.

Klasse B
In de klasse B, beginners, bleven na de eerste ronde achttien van de vierendertig ponyruiters en amazones foutloos. In de barrage die daar op volgde kwam het aan op een foutloze rit en een goede beoordeling op stijl door de jury. De juryleden beoordelen de ruiter of amazone op het binnen rijden en groeten, rijstijl in het algemeen en de houding en zit van de ruiter of amazone. Het is niet de bedoeling dat een combinatie dan heel netjes probeert te rijden, maar echt een barrage rijdt waarbij hij of zij kan laten zien de pony behoorlijk onder controle te hebben. Moreno Schut uit Born, rijdend voor de Katsbek uit Susteren, kreeg met haar pony Fighling van de jury de hoogste beoordeling en zij pakte hiermee de Limburgse titel.

Sjaak van Laer

Regiokampioenschappen Limburg springen ponys
AB: 1. Niels Kersten, Sissy, 0-0-108 stp.; 2. Lars Kersten, Beauty, 0-0-107,5 stp.; 3. Niels van Someren, Free Time, 0-0-107 stp. BB: 1. Silke van Schaaijk, Sylvester, 0-0-106,5 stp.; 2. Bobbi Senn, Matsuru Lucia, 0-0-104 stp.; 3. Maud Vleeming, Inghen V, 0-0-103,5 stp.
CB: 1. Gyvano Schouws, Loverly, 0-0-111 stp.; 2. Jo-Elle Jorissen, Red Boy, 0-0-107,5 stp.; 3. Sophie Schoonwater, Cappuccino, 0-0-105,5 stp. DB: 1. Moreno Schut, Fighling, 0-0-108,5 stp.; 2. Miriam Ringleb, Hannibal Z, 0-0-104,5 stp.; 3. Geordy Schouws, Balthazar, 0-0-103 stp. EB: 1. Paul Brouwers, Sadine, 0-0-96,5 stp.; 2. Yvonne Alards, Wengelos Master Jesse, 0-0-95 stp.; 3. Sanne de Heij, Bloesem, 0-0-93,5 stp.
AB-L: 1. Roweno Steinbach, Pessoa, 0-0-25,45; 2. Sophie Schoonwater, White-Quinta, 0-0-26,27; 3. Odilon Sastra, Robin, 0-0-27,96. CL: 1. Demy Hermans, Isha-Luna, 0-0-27,70; 2. Semmy van de Pas, Ryan, 0-0-29,10; 3. Semmy van de Pas, Paola, 0-0-29,40. DE-L: 1. Emmy Gradussen, Spirit, 0-0-30,66; 2. Maikel Steeghs, Venlo, 0-0-31,72; 3. Teun Vestjens, Tess, 0-0-33,64.
CM: 1. Kevin Steeghs, Discovery, 0-0-0-27,56; 2. Emmy Gradussen, Shamu, 0-0-0-27,83.
DM: 1. Teun Vestjens, Czardas, 0-0-0-31,11; 2. Ruud Jaspers, Biondy, 0-0-4-43,07; 3. Cobianne van Laarhoven, Floor, 0-0-4-43,97. CZ: 1. Lisa Nooren, Never Stop, 0-0-0-57,18; 2. Lisa Nooren, Shaka Zulu van dn Hoeve, 0-4-56,09.
DE-Z: 1. Jill Mulder, Rodger Huggins, 0-0-0-25,50; 2. Ellis Pex, Armanis Young King, 0-0-0-25,89; 3. Rens Spreuwenberg, Victor, 0-0-4-26,16.
DE-ZZ: 1. Rens Spreuwenberg, Addi, 4-0-58,47; 2. Wendy Basten, Cevin, 4-4-57,89.