Gemeente Hardenberg

Doorstartcursus: De ideale aanvulling op je rijopleiding!

Waarschijnlijk heb je het al wel vaker gehoord: je leert pas echt autorijden als je eenmaal je rijbewijs hebt gehaald.' Het klinkt als een cliché, maar de cijfers tonen het echt aan: het aantal ongelukken van jonge automobilisten stijgt al een paar weken na het behalen van hun rijbewijs. Daar willen we in Overijssel wat aan doen. Er is daarom een speciale doorstartcursus, waaraan je extra voordelig kunt deelnemen als je tot de doelgroep behoort en pas je rijbewijs hebt gehaald. De ideale aanvulling op je rijopleiding!

Als je voor het eerst zelf in de auto stapt, zonder rij-instructeur naast je, ontdek je pas wat autorijden is. Je mist nog ervaring en je merkt dat de praktijk soms toch heel anders is dan je tijdens de rijlessen leerde. Je gaat je eigen rijstijl ontwikkelen, maar ongemerkt zijn verkeerde gewoontes snel aangeleerd. Onder jonge, onervaren automobilisten vallen percentagegewijs de meeste doden in het verkeer. Genoeg redenen om je rijgedrag eens goed onder de loep te nemen. De doorstartcursus is daar uitermate geschikt voor. Het project jonge automobilisten is een gezamenlijk initiatief van: Het ROVO, VVN Zutphen, de gemeenten Ommen, Hardenberg en Dalfsen en wordt tevens ondersteund door de politiediensten in de 3 gemeenten en de plaatselijke VVN-afdelingen.

Instructiebaan
De cursus bestaat uit drie delen. Het begint met het uitwisselen van je eerste rijervaringen. Wat maak je mee in het verkeer en wat vind je lastig? Daarna maak je met drie medecursisten een autorit, waarbij iedere deelnemer plusminus 40 minuten rijdt. De rij-instructeur is tijdens de rit gewoon passagier en geen rij-instructeur. De rit is dan ook niet bedoeld als rijles, maar om elkaars rijgedrag te beoordelen. Het meest spectaculaire onderdeel van de cursus is een training op een instructiebaan van een Verkeersveiligheidscentrum. Je leert van alles over onder meer uitwijkmanoeuvres, remtechnieken en extreme verkeerssituaties. Vooral het maken van een echte noodstop is een heel bijzondere ervaring. Deze cursus is opgezet door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO) en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Dankzij financiële steun van de provincie Overijssel en verschillende gemeenten krijg je als deelnemer een flinke korting op de cursusprijs. Normaal zou deze 140 euro kosten, maar je betaalt slechts 58 euro.

Heb je belangstelling?
Je kunt je aanmelden via Stichting de Stuw, J. H. Prengerlaan 23 7772 XB Hardenberg of Postbus 154 7770 AD Hardenberg. Telefoonnummer 0523 267478.

Aanmelding kan alleen onder betaling van 58 euro op Bankrekening 5949 41 075 onder vermelding van cursusgeld jonge automobilisten.