CDA

Knops: Nederlandse politietrainers zo snel mogelijk aan de slag in Afghanistan

Afgelopen week vond er in de Tweede Kamer een debat plaats met minister Van Middelkoop over de informele bijeenkomst van de EU Defensieministers in Slovenië, op 21 en 22 februari aanstaande.

CDA Defensiewoordvoerder Raymond Knops heeft in dit debat aandacht gevraagd voor de politiemissie van de EU in Afghanistan (EUPOL).

Een goed functionerend politieapparaat is cruciaal voor de wederopbouw en stabilisering van Afghanistan. De EUPOL-missie levert daar een bijdrage aan. Nederland neemt eraan deel met een gender- en financieel deskundige, alsmede drie marechaussees op het hoofdkwartier. Ook in Uruzgan, waar de Nederlandse Task Force gestationeerd is, zal EUPOL actief worden. Drie officieren van de Koninklijke Marechaussee zullen hier op korte termijn deel uit gaan maken van EUPOL. Ook zullen vier marechaussees worden ontplooid in Kandahar.

Farce
Tot ontevredenheid van het CDA is gebleken dat de missie zelfs in bescheiden omvang (van in totaal 160 trainers) nog steeds niet operationeel is. Dit zal pas medio maart volledig het geval zijn; ruim een half jaar nadat het CDA in een debat in september al gewezen had op problemen. 'Onze marechaussees zouden Afghaanse politiemensen gaan trainen maar zitten al sinds vorige zomer in Kabul te wachten totdat allerlei zaken zijn geregeld. Ze moeten zo snel mogelijk aan het werk kunnen gaan. Dit is echt een farce voor Europa', aldus CDA defensiewoordvoerder Raymond Knops. De minister erkende de moeizame start als "beschamend" en zegde toe zich in te zullen zetten voor een vlotte aanvang van het daadwerkelijk functioneren van de missie.
---