Belgische Federale Overheid


19-02-2008

Afname van de luchtkwaliteit

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) heeft maandag laten weten dat de weersomstandigheden op 18 en 19 februari ongunstig zouden zijn voor de verspreiding van vervuilende stoffen. Deze stoffen kunnen, net als de ozonpieken in de zomer, voor gezondheidsproblemen zorgen.

De slechte luchtkwaliteit van de laatste dagen wordt veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden die de verspreiding van vervuilende stoffen bemoeilijken (weinig wind, verandering van temperatuur).

Welke symptomen de kop opsteken, hangt af van de concentratie van vervuilende stoffen in de lucht, de duur van de blootstelling, de gevoeligheid van de persoon in kwestie en de activiteit die op dat ogenblik wordt uitgevoerd. Enkele mogelijke gezondheidsproblemen op een rijtje:

- een vermindering van de ademhalingsfuncties
- een toename van het aantal ademhalingsziekten
- een verhoging van de frequentie en de ernst van de symptomen bij astmapatiënten of mensen met chronische ademhalingsproblemen

Heeft u al hart- of ademhalingsproblemen? Lijdt u aan astma? Gevoelige mensen, kleine kinderen en ouderen doen tijdens een piek van vervuiling beter geen intense of langdurige inspanningen.

Meer informatie over "pieken in vervuiling" op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.