Raad van State


dinsdag 19 februari 2008
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer om een bestuursdwangbesluit in te trekken. In dat bestuursdwangsbesluit heeft het gemeentebestuur de Imkervereniging Haarlemmermeer opgedragen om een bijenpark aan de IJweg in Hoofddorp te verwijderen. De Imkervereniging heeft daarop verzocht om dat besluit in te trekken. Het gemeentebestuur heeft dat verzoek afgewezen, omdat de imkervereniging geen nieuwe feiten of omstandigheden heeft aangevoerd op basis waarvan kan worden afgezien van bestuursdwang. (zaaknummer 200704351/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zevenhuizen-Moerkapelle heeft verleend voor het plaatsen van geluidschermen in het kader van de aanleg van de toekomstige provinciale weg N219. De zitting gaat ook over de vrijstelling die het gemeentebestuur heeft verleend voor het toestaan van een viaduct op de bestemmingen 'Primair waterstaatsdoeleinden' en 'Archeologisch waardevol gebied'. Een inwoner van Zevenhuizen komt tegen beide besluiten in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200705641/1)
11.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer om vrijstelling te verlenen voor het plaatsen van een mast met lichtreclame van 25 meter hoog aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep, nabij A4/Bennebroekweg. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de reclamemast te dicht bij de snelweg, de A4, zou komen te staan. 100 meter afstand is volgens het gemeentebestuur wel toegestaan, 60 meter afstand niet. Het bedrijf Spectate B.V. is het niet met de weigering eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf is een afstand van 60 meter van de snelweg de beste locatie voor de mast en veroorzaakt deze afstand de laagste landschappelijke belasting. (zaaknummer 200704164/1) wethouders van Boekel heeft verleend voor een motorcrossterrein op circuit "Bezuidenhout" aan de Putakker in Boekel. Onder meer de VROM-inspectie Regio Zuid heeft beroep ingesteld tegen de milieuvergunning. (zaaknummer 200704068/1)

12.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verleend voor de bouw van 22 appartementen aan de Lintelerweg in Goor. Het Comité Behoud Havezathe Heeckeren is het niet eens met de bouwvergunning en heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Het gemeentebestuur heeft deze bezwaren echter niet inhoudelijk behandeld, omdat het comité naar zijn mening geen belanghebbende is in deze procedure. Het comité komt nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder heeft de rechtbank in Almelo het beroep van het comité ongegrond verklaard. Kern van het geschil is dus of het comité terecht niet-ontvankelijk is verklaard door het gemeentebestuur. (zaaknummer 200704378/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Renkum om een bouwvergunning te verlenen voor een basisstation en een vakwerkmast van 37,5 meter hoog voor mobiele telefonie aan de Parallelweg in Oosterbeek. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat gemeentelijk beleid solitaire vakwerkmasten in een woongebied niet zouden toestaan. KPN Mobile is van mening dat de gemeente het zogenoemde antennebeleid helemaal niet had mogen vaststellen, omdat het hier niet zou gaan om een woongebied. KPN Mobile komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, nadat de rechtbank in Arnhem het telecombedrijf in juni 2007 in het ongelijk heeft gesteld. (zaaknummer 200705641/1)