Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (18-02)

OOSTERHOUT NB, 19 februari 2008

Jonge dronken automobilist betrokken bij aanrijding

OOSTERHOUT: De politie maakt proces-verbaal op tegen een 20-jarige Oosterhouter. Deze beginnend bestuurder veroorzaakte zondagavond 17 februari om 20.45 uur een aanrijding op de A-27. De jongeman reed over de rijksweg A-27 komende vanuit de richting van Breda. Hij botste hij tegen de vangrail in het midden van de rijbaan. Toen de agenten arriveerden was de veroorzaker al naar huis. Zijn moeder stond bij zijn auto te wachten. De agenten brachten de moeder naar huis en arresteerden de zoon omdat er sprake was van alcoholgebruik.

De verdachte moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 785 ug/l, terwijl in zijn geval (als beginnend bestuurder) 88 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Reden genoeg om zijn rijbewijs meteen in te vorderen. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 11 uren opgelegd.

Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Doorrijder laat bumper en kentekenplaat achter

OOSTERHOUT: Een 26-jarige Oosterhout reed zondagochtend (om 04.30 uur) door nadat hij een aanrijding had veroorzaakt. Op de plaats van de aanrijding bleven zijn bumper en kentekenplaat achter. De man kon dus snel achterhaald worden.

De verdachte reed op Leijsenhoek tegen een paal aan, waardoor schade ontstond. Getuigen zagen hoe de veroorzaker er na de aanrijding vandoor ging. Ze voorbumper van zijn auto met de bijbehorende kentekenplaat bleven op de plaats van de aanrijding achter. De verdachte, een 26-jarige inwoner van Oosterhout, vertelde thuis én tegen de politie een ander verhaal. Volgens zijn lezing was hij op de autosnelweg door een onbekende afgesneden waardoor de schade aan zijn auto was ontstaan. De jongeman werd om 09.00 uur gearresteerd. Hij verkeerde op dat moment onder invloed van alcohol. De politie heeft hem voor verder onderzoek overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De verdachte bleek namelijk beroepsmilitair te zijn.

Politie arresteert gezochte vrouw

RIJEN: De politie pakte zondagmiddag 17 februari een 43-jarige vrouw op. De vrouw werd nog voor zes zaken gezocht door het openbaar ministerie. Ze had in totaal nog 39 dagen hechtenis tegoed. Verder moest haar medegedeeld worden dat de rechter haar tot twee keer toe een ontzegging van de rijbevoegdheid had opgelegd. De vrouw is na haar arrestatie ingesloten en overgedragen aan het openbaar ministerie.

Wijkagent controleert op snelheid na klachten uit de buurt

RIJEN: Aan de hand van klachten uit de buurt hield de wijkagent zondagmiddag 17 februari een snelheidscontrole op de Monseigneur Nolenslaan. Met behulp van de lasergun werd de snelheid van passerende automobilisten gemeten. Waarbij het apparaat was ingesteld op snelheden van 57 km/u en sneller. Tien overtreders kregen meteen de bekeuring uitgereikt. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 65 km/u.

Politie waarschuwt voor oplichting via Internet

SPRANG-CAPELLE: Een 37-jarige man uit Sprang-Capelle deed bij de politie aangifte van oplichting. Via een populaire veilingsite op Internet vond hij een Mercedes bestelauto. De auto moest uit Ierland komen en dan kon alleen met een aanbetaling vooraf van 4.900,- Hij betaalde op 21 januari het bedrag aan de verkopende partij maar heeft de auto tot op heden nog niet gezien. Naspeuringen naar de verkopende partij leveren op dit moment niets mee op omdat de bewuste advertentie van de veilingsite gehaald is. Ook op e-mails en telefoontjes wordt niet gereageerd. De gedupeerde deed maandag 18 februari 2008 aangifte van oplichting.

In principe is een koop-verkoop-situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Dat geldt in een winkel evenzo. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van een strafbaar feit (bijv. oplichting). Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in.

Tips om zaken doen via Internet zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn:

- Weet met wie u zaken doet. Zoek naar informatie over de verkoper vóórdat u een transactie sluit. Zoek bijvoorbeeld uit of het bedrijf ook een bezoekadres heeft en of het staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

- Kwaadwillenden bieden vaak dure producten aan voor een veel te lage prijs. Gebruik uw gezonde verstand, als de prijs te mooi is om waar te zijn.

- Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Maak daarom afspraken over de persoonlijke overdracht van te leveren goederen en de betaling.

- Maak nooit zomaar grote bedragen over naar een bankrekeningnummer.
- Ook verzendingen Onder Rembours geven u geen garanties. U mag het pakje namelijk pas openmaken als er bij de postbode is afgerekend en dan is het maar afwachten wat er in het pakje zit. En de postbode of koerier is slechts een tussenpersoon, die niets te maken heeft met de inhoud van uw bestelling.

Auteur: Jeroen Steenmeijer