Gemeente Hoogeveen

18 februari 2008
Afzender: Burgemeester
Insigne voor buitengewoon opsporingsambtenaren Hoogeveen Insigne BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) De vijf buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van gemeente Hoogeveen ontvangen dinsdagmiddag 19 februari uit handen van burgemeester Willem Urlings een boa-insigne. Het speciaal ontworpen insigne maakt duidelijk dat boa's burgers niet alleen aan mogen spreken, maar dat zij ook (buitengewone) opsporingsbevoegdheden hebben. Het insigne is een landelijk initiatief.

Het insigne toont een hand, een scepter en een schild. De hand houdt de scepter vast, met daarachter het schild. Samen staan de symbolen voor de taken en bevoegdheden die boa's hebben. Het schild staat daarnaast voor de bescherming van de mensen in de publieke ruimte, door de boa. De scepter geeft aan dat de boa de bevoegdheid heeft om op te treden waar nodig. Het insigne is zilverkleurig. Ook als het insigne niet zichtbaar is, heeft de boa wel de bevoegdheden.

De gemeente Hoogeveen heeft sinds 1 januari 2003 gemeentelijke opsporingsambtenaren in dienst. Ze controleren en handhaven op zaken die geregeld zijn in onder meer de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de Wet op de openluchtrecreatie, de Wet Milieubeheer, de Wegenverkeerswet, de Wet Mulder, de Wet Economische Delicten (WED) en het Besluit gebruik Meststoffen.