Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Laan van Nieuw Oostindië, Den Haag

Den Haag, 19-02-2008

Brand in kelder onder makelaarskantoor

Den Haag Om ongeveer 06.25 uur werd bij de regionale alarmcentrale een brand gemeld in een makelaarskantoor aan de Laan van Nieuw Oostindië. De brandweer lokaliseerde de vuurhaard in de kelder. Bewoners van twee bovenwoningen moesten hun woning tijdelijk verlaten. Er raakte niemand gewond.

De eigenaar van het makelaarskantoor was gewaarschuwd door een particuliere alarmcentrale omdat er een storing was in het inbraakalarm van het kantoor. Toen de eigenaar bij het kantoor aankwam, zag hij dat er rook naar buiten kwam en belde de brandweer. Ondanks de dichte rook werd de vuurhaard snel gevonden in de kelder onder het kantoor. De vuurhaard bevond zich vlak bij een meterkast. Door de hitte werd de electrische installatie in de meterkast beschadigd en viel de stroom in het kantoor uit. Dat was weer aanleiding voor de storingsmelding in het inbraakalarm.

In verband met de rookontwikkeling moesten de bewoners van twee appartementen boven het makelaarskantoor hun woning tijdelijk verlaten. Zij hadden rook ingeademd en werden door de ambulancedienst uit voorzorg gecontroleerd op rookvergiftiging. Vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig. Nadat het vuur was geblust werd het gehele pand geventileerd om uitbreiding van rookschade te voorkomen.

De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in een electrische luchtdroger. In de kelder ontstond veel brandschade, het kantoor op de begane grond liep zware rookschade op. Ook de woningen op de eerste en de tweede verdieping werden door rook aangetast.

De totale schade wordt geschat op circa 80.000.