Project Gemeente Westland

Wmo-vervoer
Regiotaxi speelt nauwelijk rol in Wmo-vervoer
Publicatiedatum: 19-02-2008

CC Zorgadviseurs heeft, in opdracht van de gemeente Westland, onderzoek gedaan naar het feitelijk gebruik van de vervoersvoorzieningen Wmo in 2006. Zon 1.900 mensen krijgen een vergoeding, omdat ze vanwege een beperking of handicap niet of minder gemakkelijk kunnen reizen en daar meer kosten voor moeten maken. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen die zon vergoeding krijgen, gebruik maken van taxi (43%), eigen vervoer (46%) of Regiotaxi (8%). Dat kunnen ze doen omdat de gemeente Westland niet bepaalt aan welk soort vervoer de financiele vergoeding wordt besteed.

Daarnaast is het opvallend dat de meeste mensen het hen toegekende budget niet opmaken. Ook de cijfers over 2007 laten zien dat ongeveer
1/3 van het geld niet wordt gedeclareerd. Zon 10% van de mensen declareert zelfs helemaal niet. Wethouder De Goeij concludeert: Mensen zijn wel bekend met onze regeling, want er worden veel aanvragen ingediend. Maar om onduidelijke redenen declareren ze niet het hele bedrag en dat vind ik jammer, want dit geld is bedoeld om mensen meer bewegingsvrijheid te geven.

In 2007 maakten 1.920 mensen gebruik van de vervoersregeling Wmo. Er werd voor 1.5 miljoen toegekend, waarvan 920.000 werd gedeclareerd. De meeste gebruikers zijn ouderen (de gemiddelde leeftijd is 73), maar er zijn ook jongeren, mensen met een handicap (bijvoorbeeld rolstoelgebruikers). De gemeente Westland kent verschillende vervoersvergoedingen, van ongeveer 600,-- tot 2.100,-- voor mensen die uitsluitend van een rolstoeltaxi gebruik kunnen maken.