Gemeente Rotterdam

Nr. 33
19 februari 2008

Spel maakt opvoedingsvragen bespreekbaar

Rotterdam lanceert Opvoedspel

Hoe ga je als opvoeder om met computers en internet? Heb ik genoeg aandacht voor mijn kind? Hoe voorkom ik dat mijn kind het slechte pad op gaat? Een greep uit de vragen die aan bod komen in het Opvoedspel, waarmee Rotterdam gesprekken over opvoeding verder aanmoedigt. Donderdag 21 februari speelt Jeugdwethouder Leonard Geluk samen met andere ouders als eerste het spel. "Hoe willen wij, ouders en professionals samen, onze kinderen opvoeden en wat verwachten we daarbij van elkaar? Dit spel is een laagdrempelige manier om de verantwoordelijkheid van opvoeders helder te krijgen", aldus Leonard Geluk.

Het Opvoedspel wordt onder 700 organisaties in de stad verspreid zodat ouders en professionals het spel daar kunnen spelen. Het spel lijkt op Triviant en nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan over de opvoeding van kinderen. Het spel wordt gespeeld in groepen en vanuit de gemeente is begeleiding beschikbaar. Rotterdammers die het Opvoedspel willen spelen in hun eigen omgeving, kunnen het spel kosteloos aanvragen via het 0800-1545 nummer. Via antwoordformulieren kunnen spelers belangrijke vragen en kwesties terugkoppelen. Deze informatie wordt weer gebruikt bij het stedelijke debat over opvoeding in de wijken.

Opvoeden doen we samen
Het Opvoedspel is onderdeel van de campagne "Opvoeden doen we samen. Wat is uw rol?". Hierin roept de gemeente Rotterdammers op om te vertellen waar ze in de opvoeding van hun eigen en andere kinderen tegenaan lopen. In bijeenkomsten op onder andere scholen spreken opvoeders met elkaar om te bepalen wat van opvoeders verwacht mag worden.

Rotterdam wil dat kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat zij zich maximaal ontwikkelen. Een goede opvoeding daarbij is noodzakelijk. Daarom organiseert Rotterdam dit jaar de opvoeddebatten. Naast bijeenkosten in de wijk en op school is er ook een serie lezingen over opvoedthema's en 4 'Lagerhuisdebatten'. Op www.rotterdam.nl/opvoeddebat staan de actuele data.

Noot voor de redactie/