LEI

Raming biobased economy; overzicht van de stand van zaken

19 feb 2008
Onderdeel: LEI

De biobased economy staat in Nederland hoog op de agenda. De verwachting daarbij is dat Nederland, door zijn ligging, de hoog ontwikkelde landbouw- en chemiesectoren, de havens en de goede logistiek, vooral zal kunnen profiteren in het segment van de hoogwaardige toepassingen uit hernieuwbare grondstoffen.

LEI en AFSG, beiden onderdeel van Wageningen UR, hebben een inventarisatie gemaakt van de huidige en potentiële marktomvang van biobased-producten. De basis voor de inventarisatie zijn de tat-data van geproduceerde goederen. Deze data bevatten op productniveau de waarde van zoân 4.000 geproduceerde goederen voor de EU-25, uitgesplitst naar land. Conclusie van het onderzoek is dat er al een grote bestaande biobased-markt is, maar dat er daarnaast een grote groeipotentie is voor Nederland op het gebied van de productie van hoogwaardige producten uit bouwstenen van biomassa.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Het rapport is engelstalige en is via onderstaande link te bekijken.Â

Rapport 6.08.01 Biobased economy; State-of-the-art assessment

Contact
Peter Nowicki
peter.nowicki@wur.nl