Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen leden Ferrier en Van Gennip over de arrestatie van een Nederlandse documentairemaakster in Kenia

20-02-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier en Van Gennip over de arrestatie van een Nederlandse documentairemaakster in Kenia. Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2008 met kenmerk 2070809260.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Ferrier en Van Gennip (CDA) over de arrestatie van een Nederlandse documentairemaakster in Kenia.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van het bericht "Kenia pakt documentairemaakster op'? 1)

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat een Nederlandse vrouw samen met een Duitser en een Keniaan zijn opgepakt in Kenia? Is het waar dat de Nederlandse documentairemaakster door de Keniaanse autoriteiten van terroristische activiteiten werd beschuldigd? Hoe beoordeelt u deze zeer zware beschuldiging?

Antwoord
Ja, op donderdag 17 januari 2008 is een Nederlandse vrouw samen met twee Duitsers opgepakt in Nairobi. De Keniaanse autoriteiten hebben geen aanklacht tegen haar ingediend. De vrouw is zaterdag 19 januari 2008 in vrijheid gesteld en naar Nederland teruggevlogen. Ik kan geen oordeel geven over de aard van de beschuldiging, omdat zij officieel niet in staat van beschuldiging is gesteld.

Vraag 3
Op welke manier heeft u deze vrouw zo goed mogelijk bijgestaan? Heeft de Nederlandse ambassade contact met haar gehad of hebben ambassademedewerkers haar kunnen bezoeken?

Vraag 4
Heeft u om opheldering gevraagd bij de Keniaanse autoriteiten? Zo ja, wat was de reactie van de Keniaanse autoriteiten? Zo neen, waarom niet. Bent u in dat geval bereid dit zo spoedig mogelijk alsnog te doen?

Antwoord
De Nederlandse ambassadeur in Kenia heeft terstond na het bekend worden van de arrestatie van de Nederlandse vrouw op vrijdag 18 januari 2008 de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken aangesproken en aangedrongen op een spoedige reactie over de reden van de aanhouding. De Nederlandse ambassadeur heeft daarbij eveneens direct aangedrongen de Nederlandse vrouw te mogen bezoeken. De Nederlandse ambassadeur heeft de Nederlandse vrouw op zaterdag 19 januari 2008 bezocht en begeleid toen zij in vrijheid werd gesteld. De Nederlandse ambassadeur heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken schriftelijk bedankt voor zijn bemiddeling, maar heeft opnieuw gevraagd om opheldering van de reden van arrestatie. Daarop is tot nu toe geen antwoord ontvangen. Bij uitblijven van een reactie zal gerappelleerd worden.

Vraag 5
Heeft de Nederlandse ambassade in Nairobi zicht op de situatie van alle andere Nederlanders in Kenia?

Antwoord
De Nederlandse ambassade onderhoudt contact met de Nederlandse gemeenschap in Kenia via een netwerk van blokhoofden, die zijn aangesteld voor elke regio. Dit betreft alleen dat deel van de gemeenschap dat zich heeft geregistreerd bij de Nederlandse ambassade (dit is in verband met de privacywetgeving niet verplicht). Er is in de afgelopen weken zeer geregeld contact geweest met de Nederlandse gemeenschap over de (veiligheids)situatie in Kenia.


1)http://www.nu.nl/news/1397646/10/Keniaanse_politie_pakt_Nederlandse_vrouw_op.html, 18 januari 2008