Gemeente Delft

Voortgang reconstructie Sebastiaansbrug

De gemeente overweegt om de St. Sebastiaansbrug tijdens de reconstructiewerkzaamheden volledig af te sluiten voor alle doorgaande verkeer. De belangrijkste reden hiervoor is de aanzienlijke verkorting van de uitvoeringsduur: bij gedeeltelijke afsluiting is dit circa 26 maanden, bij volledige afsluiting duurt het ongeveer 14 maanden.

Volledige afsluiting betekent een afsluiting voor alle doorgaande verkeer (auto, fiets, voetganger). Bij gedeeltelijke afsluiting is over de brug alleen autoverkeer mogelijk (geen fietsers en voetgangers). Zowel bij volledige als gedeeltelijke afsluiting is er geen verkeer mogelijk over de onder de brug gelegen wegen, fiets- en voetpaden (Kanaalpad, Mijnbouwpad, Nieuwelaan, Zusterlaan).

Achtergrond
De St. Sebastiaansbrug voldoet niet aan de geldende technische kwaliteitseisen voor zwaar verkeer. Mede daarom en met het oog op de komst van tramlijn 19 is in oktober 2006 besloten tot een reconstructie van de brug met een verbreding aan de oostzijde. Die verbreding moet zorgen voor een betere verbinding voor fietsers en voetgangers.

De reconstructie van de brug is op korte termijn noodzakelijk om de zwaardere verkeersklasse te kunnen dragen en de planning van tramlijn 19 niet verder te vertragen. De tram moet met ingang van de dienstregeling in 2012 haar volledige traject tot aan het eindpunt in Technopolis kunnen rijden.

Tijd en geld
Eind 2007 bleek dat het project enige technische tegenvallers te verwerken kreeg. De consequenties in tijd en geld zijn inmiddels verder uitgewerkt. Het definitief ontwerp is sinds eind januari 2008 in concept gereed. In het tweede kwartaal van 2009 zal met de uitvoering worden gestart. Tot die tijd worden de werkzaamheden voorbereid en vindt de aanbesteding plaats.

De kosten voor de brug vallen hoger uit dan eerder geraamd. De uiteindelijke kostenraming voor de reconstructie wordt in verband met de nog te houden aanbesteding niet openbaar gemaakt. Bij de reconstructie zijn zowel de gemeente als het stadsgewest Haaglanden als de provincie Zuid-Holland betrokken.

Besluitvorming
De komende periode worden de consequenties van volledige afsluiting van de brug nader onderzocht. Ook wordt er gekeken waar mogelijk kostenbesparingen kunnen worden doorgevoerd. Half maart wordt in de raadscommissie Wijk Verkeer en Beheer de laatste stand van zaken besproken.

Noot voor de redactie (