Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 februari 2008

Alkmaarse jongeren: betrokken en maatschappelijk actief

De gemeentelijke inzet voor bevordering van betrokkenheid en maatschappelijke activiteit van jongeren, slaat aan. Dit blijkt uit de tussentijdse rapportage jeugdbeleid. Belangstelling wekken en betrokkenheid creëren voor lokaal bestuur en gemeente politiek is daarbij de inzet. Enerzijds door te informeren anderzijds door participatie te bevorderen, zowel voor politieke als maatschappelijke participatie.

Voor uitvoering van verschillende onderdelen van dit beleid wordt samengewerkt met diverse partners: scholen, Bibliotheek, Wijkcoördinatoren, het Centrum Vrijwilligers Ondersteuning, kindertelefoon en Kern8.

Hans Meijer, portefeuillehouder onderwijs over de participatie: "in gesprekken met jongeren zie je de toekomst lokken. Met plezier heb ik ze mee laten kijken en denken over de organisatie waarin ik werk en het vak dat ik uitoefen. Laatst nog, toen ik de jongeren van de jongerenraad heb opgeroepen om zelf te zorgen dat zij het nieuws gaan halen met onderwerpen die ze van belang vinden".

Diverse activiteiten zijn uitgevoerd zoals het houden van kinderpanels, scholierenspreekuren, expertmeetings met jongeren en met scholen, debatten en maatschappelijke stages. Daarnaast is er de sinds juni 2007 weer functionerende Jongerenraad Alkmaar en de website Jongalkmaar.nl. Deze activiteiten worden dit jaar voortgezet. Daaraan wordt in 2008 toegevoegd: Een brochure voor jongeren over het gemeentebestuur en de politiek en een wegwijsdag op het stadhuis. In schooljaar 2009-2010 staan activiteiten gepland rond de verkiezingen.

Bij de vormgeving van jongerenparticipatie blijken scholen bij diverse activiteiten belangrijke samenwerkingspartners te zijn. Vanuit hun verantwoordelijkheid om leerlingen op te voeden tot 'actieve burgers' houden scholen zich ondermeer bezig met 'democratische besluitvorming' en 'debatten'.Daarnaast worden maatschappelijke stages in 2012 verplicht voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. In samenwerking met het Centrum Vrijwilligers Ondersteuning worden hiervoor in Alkmaar voorbereidingen getroffen voor een gefaseerde hiervan.