Partij van de Arbeid

Peace Prize voor Bozkurt

20-02-2008 11:11

PvdA-europarlementariër en rapporteur Vrouwenrechten in Turkije voor het Europees Parlement Emine Bozkurt is beloond voor haar inzet voor vrouwenrechten en democratie in Turkije. Van de organisatie van Turkse parlementaire journalisten in Ankara heeft zij de 'Peace Prize' ontvangen.

Bozkurt is rapporteur Vrouwenrechten in Turkije voor het Europees Parlement en is tot 21 februari in Turkije, waar ze 19 februari de prijs ontving. In Turkijke ontmoet ze vertegenwoordigers van vrouwenrechtenorganisaties en leden van het Turkse Parlement.

Na het opheffen van het verbod op het dragen van een hoofddoek, vindt Bozkurt dat in Turkije andere dringende maatregelen genomen moeten worden. Zij wil dat zaken als eerwraak, participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en in de politiek nu even voortvarend door de regering worden opgepakt. Het zeer controversiële vraagstuk van de hoofddoek is immers door de regering van premier Erdogan binnen enkele weken door het Turkse Parlement geloodst. Bozkurt is van mening dat dit voor deze zaken ook moet lukken. Zo is er nog altijd geen vrouwenrechtencommissie in het Turkse Parlement, terwijl dit drie jaar geleden al beloofd was. Bozkurt zal hierover spreken met vrouwelijke parlementariërs in het Turkse Parlement.

Bozkurt: 'Als de regering het echt wil, kan ze veel veranderen. We zagen dat met de hoofddoek, nu moeten we zien of de regering dezelfde vastberadenheid zal tonen als het gaat om geweld tegen vrouwen en emancipatie van vrouwen. Ik zal dit meenemen in een volgend rapport voor het Europees Parlement.'

Bozkurt verwacht in het komende jaar haar derde rapport over vrouwenrechten in Turkije voor te leggen aan het Europees Parlement.