Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


18.02.2008

Richtsnoeren voor uitvoering Hygiënecontroles ook in Frans en Duits

De Europese Commissie heeft de Franse en Duitse versie vrijgegeven van het Guidance Document waarin richtsnoeren zijn opgenomen voor de officiële controles krachtens de Hygiënecontroleverordening (EG) nr. 882/2004.

Verordening (EG) nr. 882/2004 voorziet in officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn. In artikel 2 staan bijvoorbeeld onder punt 17 t/m 19 opgenomen de definities van documenten-, overeenstemmings- en materiële controle. Artikel 7 bestrijkt de bepalingen inzake openbaarmaking van de resultaten van controleactiviteiten (lid 1) en geheimhouding van bepaalde tijdens de controle verkregen informatie (lid 2 en 3).

Diervoeders en levensmiddelen die in de EU worden ingevoerd maar niet voldoen aan de wetgeving, kunnen worden verplicht een extra behandeling te ondergaan, kunnen worden teruggeroepen dan wel vernietigd, afhankelijk van de vraag of en in welke mate wordt geoordeeld dat er gevaar voor de gezondheid van mens of dier dreigt (artikel 19). Er zijn regels voor verdere bewerking van afgekeurde partijen (artikel 20) en eventuele terugzending (artikel 21), waarbij de kosten van de controleactiviteiten en vervolgacties voor rekening van de voor de zending verantwoordelijke exploitant komen (artikel 22). Dit geldt ook voor de kosten van aanvullende officiële controles indien duidelijk sprake is van niet-naleving van de voorschriften (artikel 28).

Voor het uitvoeren van de interne en externe audits die moeten garanderen dat de bevoegde autoriteiten aan de doelstellingen van de Hygiënecontroleverordening voldoen, heeft de Europese Commissie op 29 september 2006 richtsnoeren in het zgn. Guidance Document vastgesteld voor criteria die voor de audits kunnen worden gehanteerd. De richtsnoeren zijn niet bindend, maar dienen als nuttig hulpmiddel voor de lidstaten bij de uitvoering van Verordening (EG) Nr. 882/2004.

Het Guidance Document vindt u nu in de Engelse , Franse en Duitse versie.