Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over uitspraken van staatssecretaris Aboutaleb

Kamerstuk | 20-02-2008

De minister-president heeft vragen beantwoord van de Kamerleden Wilders en Fritsma (beiden PVV) over uitspraken van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegeneheid bij de recente EU-Arabische Liga topconferentie op Malta.

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de kamervragen van de leden Wilders en Fritsma (beiden PVV) over de uitspraken van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de recente EU-Arabische Liga top in Valetta (Malta), mij toegezonden op 13 februari 2008, nr. 2070811600.

De minister-president, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

Vragen van de leden Wilders en Fritsma (beiden PVV) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken over de uitspraken van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de recente EU-Arabische Liga top in Valetta (Malta).

Ingezonden 13 februari 2008, nr. 2070811600.


1.
Bent u bekend met het bericht 'Arab states lobby against Dutch anti-islam film'? 1)

Antwoord

Ja.


2.
Is het waar dat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ten overstaan van zijn islamitische broeders de ministers van Buitenlandse Zaken van Marokko, Syrië en Egypte tijdens de recente top van de EU met de Arabische Liga te Malta heeft benadrukt dat er strafrechtelijke vervolging kan plaatsvinden vanwege de film 'Fitna'? Zo ja, realiseert u zich dat deze dreigende taal niets anders is dan intimidatie van een gekozen volksvertegenwoordiger? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De Staatssecretaris heeft naar aanleiding van vragen daartoe, een toelichting gegeven op het Nederlandse rechtssysteem in deze context. Die toelichting kan of mag geenszins worden uitgelegd als een poging tot intimidatie.


3.
Is het waar dat staatssecretaris over mogelijke vergeldingsacties naar aanleiding van de film heeft gezegd "If there will be a retaliation, it would be exactly what Wilders wants"? Zo ja, wilt u namens de regering afstand nemen van deze stuitende beschuldiging van de staatssecretaris?

Antwoord

De staatssecretaris heeft tot uitdrukking willen brengen dat eventuele heftige reacties uit de moslim-wereld voor de maker een bevestiging zullen vormen van zijn visie.


4.
Deelt u de mening dat als de staatssecretaris deze uitspraken heeft gedaan, het zijn dubbele loyaliteit bevestigt nu hij naast Nederlander ook Marokkaan is en dus onderhorig is aan de Marokkaanse overheid? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Neen. Overigens neem ik nadrukkelijk afstand van de suggesties die besloten liggen in de vraag. Tevens verwijs ik naar het antwoord van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid d.d. 17 augustus 2007, naar aanleiding van eerdere vragen terzake, kamerstuknummer 2394.


5.
Deelt u de mening dat het te zot voor woorden is dat mede vanwege het feit dat de staatssecretaris moslim is, hij en niet de minister van Buitenlandse Zaken deze top heeft bijgewoond, zoals de staatssecretaris zelf verklaarde? 2)

Antwoord

Neen. Noch de minister van Buitenlandse Zaken, noch de staatssecretaris voor Europese Zaken was beschikbaar voor deelname aan deze conferentie. In goed overleg is daarna vastgesteld wie namens het kabinet in deze context het standpunt van de Nederlandse regering zou uitdragen.


6.
Bent u bereid de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot aftreden te bewegen indien hij de gewraakte uitspraken daadwerkelijk heeft gedaan?

Antwoord

Neen. Zie antwoorden op vragen 1 tot en met 5.


1)
http://www.timesofmalta.com/articles/view/20080213/local/arab-states-l obby-against-dutch-anti-islam-film/wilders en http://www.earthtimes.org/articles/show/185382,arab-states-lobby-again st-dutch-anti-islam-film.html


2) http://www.nisnews.nl/public/130208_3.htm