Gemeente Emmen

Persbericht: ondergrondse leidingen De Ark verleggen

Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor de ondergrondse nutsleidingen en rioleringsbuizen op De Ark te verleggen. De huidige leidingen en buizen onder het woonwagencentrum zijn namelijk niet of slecht toegankelijk. Hierdoor is reparatie en onderhoud nauwelijks mogelijk. Essent heeft daarom onlangs aangegeven dat zo een situatie is ontstaan waarbij zij niet langer in kan staan voor de veiligheid. Hiermee komt de aansprakelijkheid voor schade bij de gemeente te liggen. Essent is overigens ook bereid een deel van de kosten van het verleggen van de leidingen te betalen. Ditzelfde geldt voor de WMD wat betreft de waterleidingen.

Nu Essent heeft aangegeven dat de gasleidingen verplaatst moeten worden, wil de gemeente ook direct de riolering verleggen. Op die manier komen alle nutsvoorzieningen in openbaar toegankelijk gebied te liggen zodat onderhoud en reparatie mogelijk blijft. Het gelijktijdig aanpakken van het verleggen van leidingen (gas, water, electra, kabel en telefonie) en de riolering voorkomt dat de terreinen later opnieuw opengebroken moeten worden met extra overlast en extra kosten. Tot nu toe had de gemeente vanuit kostenoverweging het beleid om alleen de noodzakelijke knelpunten op te lossen.

Extra geld nodig
In totaal is er vanuit de gemeente een extra bedrag van 1.250.000 nodig voor de herinrichting van De Ark (2005 al 4,2 miljoen beschikbaar gesteld). Het grootste deel hiervan is nodig voor het verleggen van de riolering en voor het maken van de aansluitingen op de verlegde leidingen. Daarnaast kost het gehele herinrichtingsproject meer dan oorspronkelijk aangenomen. Dit komt ondermeer door prijsstijgingen, door tegenvallers tijdens het proces en doordat het project mede daardoor - langer duurt. Overigens speelt dit niet alleen bij de herinrichting van het woonwagencentrum in Emmen. Ook elders in het land is bij soortgelijke projecten sprake van langere doorlooptijden en kostenstijging.

Ontstaan van de situatie
De standplaatsen op het woonwagencentrum hebben achterop de standplaats twee schuren. Een berging met daarin de meterkast en een badkamer. In verband hiermee zijn de hoofdleidingen en de riolering in het verleden bewust aan de achterzijde van de standplaatsen aangelegd. De leidingen bevonden zich zo tussen de verplaatsbare woonwagens en de schuren.

In de loop der jaren heeft de woonwagen het karakter van een permanent woonverblijf gekregen. De wagens zijn nauwelijks meer verplaatsbaar en veel bewoners hebben (zonder vergunning) bijgebouwd boven de leidingen. De gemeente heeft hier in het verleden niet op ingegrepen. Ook Essent heeft niet eerder aan de bel getrokken. Nu dat wel het geval is, wil het college van B en W, samen met WMD en Essent deze ongewenste situatie opheffen. Naar verwachting neemt de raad 27 maart hierover een besluit.

IFRAME: printFrame

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2008 Gemeente Emmen