Gemeente Epe


Ontwerp-milieubeleidsplan Epe 2008-2011 ter inzage

De gemeente Epe werkt aan een duurzame ontwikkeling van de gemeente. In diverse beleidsplannen, nota's en notities geeft de gemeente Epe richting aan de milieuthema's die binnen de gemeente spelen. De uitvoering van het ontwerp-milieubeleidsplan draagt bij aan de realisatie van de duurzame ontwikkeling van de gemeente Epe. Het plan is een toetsingskader voor ontwikkelingen op andere beleidsterreinen. Daarnaast geeft het richting aan de uitvoering van de gemeentelijke milieutaken in de vorm van een meerjarenuitvoeringsprogramma. Met dit plan geeft Epe tevens gehoor aan het advies van de VROM inspectie om een dergelijk plan op te stellen. Het ontwerp-milieubeleidsplan Epe 2008-2011 ligt van 4 maart tot en met 15 april a.s. ter inzage bij de Publiekswinkel in het gemeentehuis en bij het Publieksloket in Vaassen.

Milieuthema's en in te zetten instrumenten
In het milieubeleidsplan is ieder milieuthema en de in te zetten instrumenten apart belicht. De huidige situatie, de mogelijke knelpunten, de wettelijke en niet-verplichte milieutaken en de ambities van Epe voor de komende jaren tot en met 2011 zijn er in opgenomen.

De milieuthema's die in het plan behandeld worden zijn bodem, water, geluid, verkeer en vervoer, natuur/groen, luchtkwaliteit, geuroverlast, externe veiligheid, licht, afval en klimaatbeleid. In het milieubeleidsplan zet de gemeente in op bewaren en versterken van de milieukwaliteiten. Voor het thema geluid is het bewaren van de kwaliteit 'stilte' in de gemeente van belang. Voor het thema licht is het versterken van de positie als "donkere gemeente", met name in natuurgebieden belangrijk.

De in te zetten instrumenten zijn ruimtelijke planvorming, vergunningverlening, handhaving, communicatie en good housekeeping. Het milieubeleidsplan spreekt zich uit over het efficiënt en adequaat inbedden van milieuaspecten in ruimtelijke planvorming als bestemmingsplannen. Voorcommunicatie vindt het milieubeleidsplan het stimuleren van een pro-actieve houding van inwoners en bedrijven ten opzichte van het milieu erg belangrijk.

Ter inzage en reacties
Het beleidsplan ligt ter inzage bij de Publiekswinkel in het gemeentehuis in Epe. De Publiekswinkel is geopend op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur (op woensdagen van 8.00 - 20.00 uur). Daarnaast ligt het ter inzage in het Publieksloket, in gebouw "De Wieken", Molenstraat 15 in Vaassen. Het Publieksloket is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur.

Ook is het ontwerp-milieubeleidsplan Epe 2008-2011 op de website te vinden.

Reacties kunnen tot en met 15 april 2008 worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Epe, Postbus 600, 8160 AP te Epe.