ABP


Persbericht

ABP KOOPT MUZIEKCATALOGI VAN UNIVERSAL MUSIC GROUP (UMG)

CP Masters investeert mee en gaat de muziekrechten beheren

New York en Amsterdam, 20 februari, 2008

ABP maakt bekend enkele muziekcatalogi, waaronder Rondor UK, Zomba UK, 19 Music, 19 Songs en BBC Catalog te kopen van UMG, de grootste muziekmaatschappij ter wereld. ABP doet dat samen met CP Masters BV, een belangrijke onafhankelijke muziekuitgeverij in Europa, die de catalogi zal gaan beheren. Deze investering volgt op de goedkeuring van de Europese Commissie van de aankoop van BMG Music Publishing door UMG, waarmee Universal Music Publishing Group (UMPG) de grootste muziekuitgeverij ter wereld wordt.

Ter ondersteuning van de overname en verdere investeringen in muziekuitgaverechten hebben ABP en CPM een nieuwe investeringsfonds opgericht onder de naam Imagem C.V.("Imagem").

Als onderdeel van deze overeenkomst heeft UMPG verder een subuitgave-overeenkomst gesloten met Imagem voor de uitgave van deze catalogi buiten Groot-Brittannië en het Europese vasteland, terwijl Imagem als subuitgever van de Zomba US-catalogus in Groot-Brittannië en Europa zal fungeren.

"Met deze divesteringen voldoen wij aan de voorwaarden die door de Europese Commissie aan onze overname van BMG Music zijn gesteld," aldus David Renzer, Chairman en CEO van UMPG. "En wij zijn bijzonder verheugd dat het succes van deze catalogi zal worden voortgezet onder leiding van een van de grootste onafhankelijke uitgeverijen van Europa. Wij kijken ernaar uit onze activiteiten met de songwriters die bij deze catalogi zijn betrokken, buiten Europa voort te zetten. En ons doel is al onze songwriters, componisten, artiesten en zakenpartners te laten profiteren van een optimaal creatief beheer, administratieve ondersteuning en zakelijke knowhow."

"Het beleid van ABP is gericht op innovatie in haar beleggingsbeleid." zegt Ronald Wuijster, hoofd Strategie en Research bij ABP Vermogensbeheer. "Het idee voor dit soort beleggingen is afkomstig van onze eigen organisatie. Voor zover wij weten, is dit de eerste keer dat een pensioenfonds in muziekcatalogi investeert. Het uitgeven van muziek vraagt specifieke deskundigheid. Daarom verheugen we ons op de samenwerking met CP Masters die hierin is gespecialiseerd. We zullen zeker trachten dit soort belangrijke investeringen in de wereldwijde muziekindustrie uit te breiden, zowel wat betreft overnames als de infrastructuur."

"Ik ben de aflopen drie decennia actief betrokken geweest bij de wereld van de muziekuitgeverij en ik waardeer dan ook als geen ander de kwaliteit van de betreffende "songs" en de talentvolle songwriters met wie we nu mogen werken," merkt André de Raaff, CEO van CP Masters, op. "Mijn team en ik zijn dan ook dolblij met deze kans een hele nieuwe generatie fans kennis te laten maken met de prachtige muziek in deze catalogi, terwijl we daarnaast blijven zoeken naar nieuwe songwriters en artiesten."

Over Universal Music Group

Naast de grootste muziekuitgeverij ter wereld is Universal Music Group 's werelds grootste muziekmaatschappij met eigen platenfirma's of licentienemers in 77 landen. UMG bestaat uit de platenlabels Decca, Deutsche Grammophon, Interscope Geffen A&M Records, Island Def Jam Music Group, Lost Highway Records, Machete Music, MCA Nashville, Mercury Nashville, Mercury Records, Philips, Polydor Records, Universal Music Latino, Universal Motown Republic Group, Universal South Records en Verve Music Group, als ook een aantal platenfirma's gepubliceerd door of in het bezit van dochterbedrijven over de hele wereld. De Universal Music Group bezit de meest uitgebreide muziekcatalogus in de branche, die via twee afzonderlijke divisies op de markt wordt gebracht, Universal Music Enterprises (in de V.S.) en Universal Strategic Marketing (buiten de V.S.). Tot Universal Music Group behoort ook eLabs, een nieuwe divisie voor media en technologie, Bravado, het bijbehorende merchandisingbedrijf, en Twenty-First Artists Ltd, de bijbehorende divisie voor volledig servicebeheer. Universal Music Group is een divisie van Vivendi, een wereldwijd media- en communicatiebedrijf.

Over ABP Pensioenfonds

ABP behoort tot de top drie van pensioenfondsen ter wereld met een beheerd vermogen van 217 miljard euro. ABP is het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers van overheids- en onderwijsinstellingen in Nederland en heeft 2,7 miljoen klanten.

Over CP Masters

CP Masters is een van Europa's nieuwe, onafhankelijke muziekbedrijven. Het bedrijf is het eigendom van André de Raaff, Denis Wigman en Bob van Hellenberg Hubar. André de Raaff heeft meer dan dertig jaar ervaring met het werken in en leiden van muziekuitgeverijen. Hij is bestuurslid van auteursrechtenorganisatie BUMA en voorzitter van NMUV, de Nederlandse Muziekuitgevers Vereniging. Bob Hubar was eerder werkzaam als advocaat in de media- en entertainmentindustrie en werd later filmproducent met Denis Wigman (CFO van CP Masters). In 2000 hebben Bob Hubar en Denis Wigman hun krachten gebundeld met André de Raaff en het bedrijf CTM opgericht. In 2004 werd CTM geherstructureerd tot een entertainmentbedrijf dat actief is binnen verschillende sectoren, zoals de productie van film, televisie en platen en het uitgeven van muziek. CP Masters is de muziekuitgeverijdivisie van CTM.