WK Snert en WK Stamppot 2008 met buitenlandse deelnemers

08/01/2008 10:02



St.Oud Hollandsche Gerechten Groningen



Groningen, 07 januari 2008- Het was koud en guur de afgelopen dagen,het was echt Snertweer. Nu de winter zich zo nu en dan laat gelden, begint ook de snertkoorts weer aardig toe te nemen. De belangstelling voor het WK Snertkoken en het WK Hollandsche Stamppot op vrijdag 22 februari 2008 in Groningen is groot, aldus Henk van der Velde, voorzitter stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen. Op dit moment hebben zich al een behoorlijk aantal deelnemers aangemeld, waarvan zich velen hebben ingeschreven. Dat belooft een spannende snertwedstrijd te worden in de unieke ambiance van het Noorderpoortcollege in de Euroborg te Groningen, waar zelfs een heel stadion in snertkleuren is gehuld.

Deelnemen aan de wedstrijd WK Snertkoken en het WK Hollandsche Stamppotkoken 2008 kan via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl . De deelnemers zullen gaan strijden op vrijdag 22 februari 2008 om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Aan de beste amateur kok snertkoken zal een speciale beker worden uitgereikt.

Voor het 14e WK Snertkoken en 7e WK Hollandsche Stamppot 2008 hebben zich deelnemers uit het hele land aangemeld. Voor het eerst zal er een deelnemer uit Frankrijk meedoen. De deelnemers zijn zowel professionele koks, moeder de huisvrouw alswel de hobbykok, ( van ontwerper , uitvaartleider tot strandjutter). Velen willen graag aan het snertspektakel meedoen, want Snert is hot.

Onder de deelnemers hebben zich o.a. ingeschreven de wereldkampioen Snert koken van 2007 de 19 jarige Renate de Vries. Ook de oud wereldkampioen Stamppotkoken 2000 Siena de Haan voor de allerbeste Stamppot doet weer mee . De jongste deelnemer, die zich ingeschreven heeft, is op dit moment Martijn Bouma uit Schildwolde (17) leerlingkok uit Hoogezand.

In het afgelopen jaar hebben de verschillende wereldkampioenen op diverse locaties in het land hun kookkunsten vertoond. Zo heeft Sjoerd Flameling uit Grouw wereldkampioen Snertkoken 2003 zijn beroemde snert gepresenteerd op een open dag van Hooghoudt Groningen onder het motto " Een beerenburg met snert". En heeft tweevoudig wereldkampioen Snertkoken mevr. Wieldraaijer uit Delfzijl haar wereldberoemde snert gepresenteerd voor de Belgische Prins bij de Zeehondencreche in Pieterburen. En in het afgelopen jaar heeft Renate de Vries, wereldkampioen Snert koken 2007 haar beroemde ouderwetse snert gepresenteerd in een strandrestaurant in Scheveningen tijdens een meeting van een managementbedrijf voor haar relaties.

De goede samenwerking met het Noorderpoortcollege sector Horeca, aan de Boumaboulevard 113 in Groningen kan de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen de deelnemers veel bieden. De deelnemers gaan op vrijdag 22 februari 2008 in twee verschillende groepen hun eigen speciale recept bereiden. De eerste groep gaat vanaf 9.30 uur en de tweede groep vanaf 13.00 uur de nieuwe keuken in. "Ik maak de lekkerste snert", krijgt de organisatie vaak te horen. Nu zal blijken wie de allerlekkerste snert gaat bereiden. Ieder krijgt dan ook een "eigen" kookunit ter beschikking, waarop volop gelegenheid is de lekkerste snert en Hollandsche stamppot voor te bereiden. Het is opvallend dat naast de huisvrouw en huisman, ook vele koks aan deze wedstrijd meedoen. Dit jaar is er weer een speciale prijs voor de beste amateur kok van het WK Snert.

Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak - geur - kleur - ingrediënten - hygiëne -tijd - bereiding - presentatie en originaliteit. De winnaar van het WK Snertkoken 2008 en WK Hollandsche Stamppot2008 zullen rond 16.00 uur worden bekendgemaakt. Een VIP zal de prijsuitreiking verzorgen.

Voor de bezoekers is er vrijdag 22 februari 2008 de gehele dag gelegenheid om de kookprestatie van de deelnemers te volgen. Daarnaast is er in het restaurant een speciale Snert-lunchkaart samengesteld. Bovendien kan er aan het einde van de dag geproefd worden van de resultaten van de deelnemers. Bezoekers zijn de gehele dag vanaf 9.30 uur van harte welkom en worden rondgeleid door de leerlingen van het Noorderpoortcollege om een kijkje in de keuken te nemen en de deelnemers aan te moedigen. Bezoekers die met de auto komen, kunnen deze gratis parkeren op parkeerplaats P3. Noorderpoortcollege is daarna makkelijk te bereiken.

Stamppotboekje verkrijgbaar.
Tineke Hamming heeft in opdracht van de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen een leuk informatief receptenboekje samengesteld met Stamppot-recepten van wedstrijd-deelnemers en andere Stamppot -recepten. Het stamppot-receptenboekje is in samenwerking met De Vrienden van het Platteland uitgegeven. Stamppotboekje is verkrijgbaar bij de Stichting door overmaking van EUR. 9,95 (incl. porto) euro op haar rekeningnummer 30.63.69.397, met vermelding Stamppotboekje.

Einde bericht.





http://www.oudhollandschegerechten.nl