Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

International Polar Year - Nederland

Tentoonstelling: IJsvrij, Ecomare, Texel.

22 februari 2008 - februari 2009

Verwacht: februari 2008 t/m februari 2009

`IJsvrij', tentoonstelling in Ecomare

In het kader van het International Polar Year wil Ecomare een tentoonstelling maken over de gevolgen op de natuur als het ijs in de poolgebieden weg zou smelten.

Als de ijskap smelt, hoe moet het dan verder met de ijsberen, poolvossen en walvissen die in het Noordpoolgebied leven? En, als de zeespiegel met bijvoorbeeld 2 meter zou stijgen, wat zijn de effecten voor Nederland, voor het waddengebied?

De tentoonstelling `IJsvrij' is een unieke samenwerking tussen wetenschap, natuureducatie en kunst. In de tentoonstelling wordt een beeld gegeven van het onderzoek dat o.a. het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) in de poolgebieden doet. Ecomare vertaalt dit vanuit haar ervaring met natuureducatie voor een groot publiek in de tentoonstelling.

Tenslotte denken studenten van de kunstacademie erover na wat de gevolgen zouden zijn voor de mens. Bijvoorbeeld: Geef je visie op een eiland als Texel over een paar eeuwen als de zeespiegel dan met 2 meter gestegen zou zijn. Bedenk oplossingen en verbeeld dat in een kunstwerk. De oplossingen en toekomstvisies zijn onderdeel van de tentoonstelling.

Adres:
Ecomare, centrum voor wadden en Noordzee
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog - Texel

www.ecomare.nl

..............................

Ecomare werkt aan natuurbescherming in wadden en Noordzee door voorlichting, educatie en opvang van vogels en zeehonden.