Technische Universiteit Delft

Onzekerheid
door M&C

Intreerede van prof.dr.ir.drs. H. Bijl: "Omgaan met onzekerheid"

22 februari 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr.ir.drs. H. Bijl | Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Computerberekeningen van stromingen worden tegenwoordig regulier ingezet bij het ontwerp van vliegtuigen en windturbines. Door ontwikkeling van nieuwe rekenmethoden en goedkope, snelle, parallelle computers is het mogelijk een stromingsberekening met miljoenen onbekenden binnen beperkte tijd uit te voeren. Toch zijn we er nog niet. Zeker voor complexe tijdsafhankelijke stromingen kan de berekende oplossing sterk van de werkelijkheid verschillen.

Dit verschil tussen de berekende oplossing en werkelijkheid komt door fouten in het fysische model en de benaderende berekening én door onzekerheden in de te berekenen werkelijkheid. Voorbeelden van onzekerheden zijn: de onbekende exacte vorm van een vleugel of windturbineblad door productietoleranties of vervorming, een onbekend variërend windveld, of niet precies bekende invalshoek. Hoe hard je ook je best doet, deze onzekerheden worden niet kleiner.

Nu wordt er bij stromingsberekeningen veel geïnvesteerd om de rekenfouten te verkleinen, terwijl de invloed van onzekere parameters wordt vergeten. Resultaat kan een "exactly wrong solution" zijn. Een zeer nauwkeurig berekende oplossing die niet representatief is voor de werkelijkheid. Ik denk dat het loont om naast ons werk aan snellere rekenmethoden ook moeite te steken in kwantificering van de invloed van onzekerheden. Hiervoor zijn nieuwe methoden nodig, die nauwkeurig zijn, ook voor tijdsafhankelijke stromingen, en niet te veel rekentijd vragen.

Laatst gewijzigd: 31 januari 2008