Ingezonden persbericht


Persbericht

10 december 2007

Zeven eeuwen lezen in Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Van 22 februari t/m 1 juni 2008 presenteert Stedelijk Museum De Lakenhal de tentoonstelling Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden. Het maken, verhandelen en lezen van teksten in handgeschreven en gedrukte vorm wordt in beeld gebracht aan de hand van ruim 200 spraakmakende boeken die het wereldbeeld veranderden. Dit geldt voor hoogtepunten in de westerse boekcultuur als de Statenbijbel of het Discours de la méthode van René Descartes, beide in 1637 in Leiden verschenen, maar ook voor populaire kinderboeken of het tijdschrift Panorama dat nog tot in de 20ste eeuw in Leiden werd gedrukt.

Het idee voor de tentoonstelling is ingegeven door de ingrijpende maatschappelijke veranderingen die zijn ontstaan met de komst van Internet. Als een dergelijk communicatiemiddel zoveel invloed op ons leven kan uitoefenen, wat was dan de betekenis van het handschrift in de Middeleeuwen of de boekdrukkunst in de vroeg moderne tijd? In 35 vitrines worden de kostbare, internationaal bekende of spraakmakende Leidse boeken en documenten getoond, aangevuld met schilderijen, gravures, tekeningen en een houten drukpers uit de 18de eeuw. De expositie begint met de introductie van het schrift in Leiden, rond 1300, en eindigt in onze tijd van e-publishing.

De Universiteitsbibliotheek Leiden geeft haar mooiste stukken te leen, maar ook de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, het Regionaal Archief Leiden en verschillende buitenlandse bibliotheken en musea.

De tentoonstelling is samengesteld door De Lakenhal en de Leidse Universiteit (prof.dr. Paul Hoftijzer, dr. Berry Dongelmans), de Leidse Universiteitsbibliotheek (dr. André Bouwman) en de Koninklijke Bibliotheek (drs. Ed van der Vlist) te Den Haag.

Zij zijn ook verantwoordelijk voor het boek dat bij de tentoonstelling verschijnt en wordt uitgegeven door Primavera Pers te Leiden.

De Lakenhal in Scheltema presenteert van 22 februari t/m 13 april twee installaties: Boek in wording: het syndroom van Stendhal en Missing Books. Steeds meer hedendaagse kunsenaars passen taal en tekst toe als zelfstandig (beeldend) medium. Zo ook schrijfster en beeldend kunstenaar Maria Barnas. Boek in wording bestaat uit tekst en beeld waarin het zogenaamde Syndroom van Stendhal centraal staat. Dit syndroom beschrijft het verschijnsel dat mensen geestelijk gestoord worden van schoonheid in kunst. Barnas onderzocht dit fenomeen en presenteert haar onderzoek als een boek in wording. Missing Books ontwikkelde Barnas samen met Maxine Kopsa en Germaine Kuip. Onderzoek naar boeken die nooit zijn uitgegeven, nooit zijn herdrukt of verboden werden resulteert in een herdruk van een missing book. Het boek Un oscuro dia de justicia (A Dark Day of Justice) van de Argentijnse schrijver Rodolfo Walsh staat centraal in Missing Books/part 1, waarin het boek opnieuw is uitgegeven en een film vertoond wordt over de schrijver en zijn oeuvre.

Een uitgebreid activiteitenprogramma voor bezoekers en een speciaal programma voor het onderwijs is binnenkort te vinden op www.lakenhal.nl

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en Mondriaan Stichting. Hoofdsponsor is Koninklijke Uitgeverij Brill NV, die in 2008 haar 325-jarig bestaan in Leiden viert.

Nadere informatie/ illustraties: Stedelijk Museum De Lakenhal, telefoonnr. (071) 5165360, Mia van Iterson of Lydia Vermond, of pr@lakenhal.nl

Public Relations

Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Oude Singel 28-32

2312 RA Leiden

Tel. +31 (0)71 516 5360

In De Lakenhal:
Thank You. De schenkingen Merkus en Cleveringa, t/m 6 januari 2008 De botanische tekeningen van Janneke Brinkman en Linnaeus in Leiden, t/m 20 mei 2008

De Lakenhal in Scheltema:
CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap, t/m 20 januari 2008

www.lakenhal.nl