Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 22 februari 2008

Winkeliers eisen snel effectievere strafmaatregelen Overvallen op winkels blijven stijgen

Het aantal overvallen op winkels stijgt. In 2007 werden 774 winkeliers overvallen tegenover 632 in 2006. Dit is een stijging van 22,5%. De meeste overvallen worden gepleegd in de grote steden. Vooral in december sloegen overvallers vaak toe in winkels. Het aantal winkelovervallen is in december 2007 zelfs gestegen met 67% ten opzichte van 2006.

Trendbreuk
De stijging van het aantal overvallen is een trendbreuk. Voor het eerst in zes jaar neemt het aantal winkelovervallen toe.

Winkelovervallen 2007 2006 2005 2004 2003 2002 Aantal 774 632 788 868 965 1136 Verschil 142 -/-156 -/-80 -/-97 -/-171 - +/+22,5% -/-19,7% -/-9,2% -/-10% -/-15% -

Bron: Platform Detailhandel Nederland en Landelijk Overvallen en Ramkraken Systeem (LORS)

Harde aanpak
Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat er een harde kern van criminelen is die het geweld tegen winkeliers niet schuwen. 75% van de overvallers maakt zich herhaaldelijk schuldig aan dit overvalgeweld. Het Platform Detailhandel roept de minister van Justitie op om snel hardere strafmaatregelen voor de overvallers in te voeren. Herman van der Geest van het Platform Detailhandel: "Het gaat om groot menselijk leed. De overvallen zijn traumatiserend voor winkeliers en medewerkers. De politiek moet snel actie ondernemen."

Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat de politie alles in het werk stelt om de overvallers te pakken. In Amsterdam is een speciaal overvalteam aan het werk en in Rotterdam zet de politie een helikopter in om overvallers af te schrikken.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken benadrukte eerder deze week de noodzaak van een onorthodoxe aanpak van winkelovervallen. Het Platform Detailhandel Nederland steunt deze aanpak en dringt erop aan om zo snel mogelijk een landelijke overvaltop te organiseren naar voorbeeld van de lokale overvaltop vandaag in Rotterdam. "Er is geen tijd te verliezen. De gesprekken met de betrokken ministeries moeten in een stroomversnelling komen", aldus Van der Geest.

Forse investeringen in preventie
Winkeliers investeren fors in preventieve maatregelen. Er is minder contant geld in kassa's. Betalen met pin wordt gestimuleerd. Ook gebruiken winkeliers speciale kluizen met tijdvertraging. Deze investeringen in preventie hebben ertoe geleid dat steeds meer overvallen mislukken. Hoewel overvallers vaker proberen een winkel te beroven, gaan deze criminelen steeds vaker zonder buit ervan door.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.