Provincie Overijssel

Beheerplan Natura 2000 Wieden en Weerribben vergt veel overleg

De Stuurgroep Wieden en Weerribben stelt het werkdocument `Natura 2000 Wieden en Weerribben' ter beschikking aan de belanghebbenden in de regio NW Overijssel. `De streek heeft lang gewacht op gegevens, laten we de informatie delen die we hebben', aldus de Stuurgroep.

De Stuurgroep Wieden en Weerribben vergaderde afgelopen maandag 18 februari 2008 in een goede sfeer over het beheerplan in wording. Zij sprak grote waardering uit voor hetgeen door de werkgroep Wieden en Weerribben was gepresteerd. Men sprak van een helder, overzichtelijk stuk, met een goede beschrijving en analyse.

Een aantal ingewikkelde problemen kon nog niet worden opgelost. Het document biedt dus nog geen zekerheid over de mogelijkheden om bestaand gebruik voort te zetten en uit te breiden. De Stuurgroep heeft aangegeven dat het volgende nog moeten worden beantwoord:
* welke maatregelen kunnen de luchtkwaliteit verbeteren;
* met welke maatregelen kan de waterkwaliteit worden verbeterd;
* hoe kunnen de maatregelen worden uitgevoerd (o.a. financien, handhaving, samenwerking)

* een toets van de overige delen van het Gebiedsperspectief Noordwest-Overijssel. Het Gebiedsperspectief is eind jaren negentig na veel overleg in de streek vastgesteld. Het onderdeel Raamplan is al wel getoetst, maar de onderdelen zoals duurzame landbouw, leefbaarheid en recreatie niet.

Pas als de uitkomsten bekend worden, kan een volgende fase die leidt tot een concept beheerplan ingaan, aldus de Stuurgroep.

Ook rees de vraag in hoeverre de luchtkwaliteit zal verbeteren als een groot deel van de ammoniakdepositie van buiten het gebied komt. 'De vraag is of het gerechtvaardigd is om heel ingrijpende en kostbare maatregelen te nemen in de directe omgeving, terwijl de meeste ammoniak afkomstig is van bronnen buiten het gebied ', aldus gedeputeerde Piet Jansen, tevens voorzitter van de Stuurgroep, 'We zoeken naar een zodanige oplossing dat landbouw en natuur naast elkaar kunnen blijven bestaan, terwijl de instandhoudingsdoelen van Natura 2000 op termijn wel gehaald worden.' De werkgroep is gevraagd ook hiervoor met oplossingsrichtingen te komen.

De Stuurgroep was unaniem positief over het delen van de informatie die zij tot haar beschikking had gekregen. Iedereen mag weten dat het vinden van oplossingen voor de erg ingewikkelde problematiek lastig is en zorgvuldigheid vereist. Gedeputeerde Jansen ziet met een tevreden gevoel terug op de vergadering van de Stuurgroep. 'We hebben niet alleen met respect voor elkaar, en elkaars standpunten, gediscussieerd, maar we zijn ook samen op zoek naar goede oplossingen. Dat betekent niet dat we er snel uit zijn, maar wel dat we de wil hebben om er samen uit te komen, met respect voor zowel ecologie als economie.'

Samenstelling Stuurgroep
In de Stuurgroep zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: Provincie Overijssel, Gemeente Steenwijkerland, Waterschap Reest & Wieden, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landinrichtingscommissie, LTO-Noord, Vereniging KOPTOP, Rietsector, en op uitnodiging de Businessclub Steenwijkerland.

Status werkdocument
De Natura 2000 werkgroep Wieden en Weerribben gaat verder met invulling van het werkdocument, en zal de door de Stuurgroep geformuleerde vragen gaan beantwoorden. Over de stand van zaken rapporteert zij in een volgende vergadering van de Stuurgroep, die in april zal plaatsvinden.

Download het Werkdocument
Het werkdocument is vanaf 20 februari te vinden op www.provincie.overijssel.nl/natura2000 onder het kopje Wieden Weerribben. In deze 'versie 20 februari 2008' staat welke delen nog ontbreken (met name het pakket met maatregelen voor het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en het hoofdstuk over de uitvoering van het beheerplan). De Natura 2000 werkgroep Wieden en Weerribben werkt verder aan dit document. Nieuwe versies worden op de website aangevuld zodra de resultaten van lopende onderzoeken bekend zijn.

De basis voor het uiteindelijke beheerplan bestaat uit de aanwijzingsbesluiten van de minister van LNV waarin de instandhoudingsdoelen op hoofdlijnen zijn geformuleerd. Op dit moment ontbreken de definitieve aanwijzingsbesluiten. In plaats daarvan is gebruik gemaakt van de concept-besluiten die in januari 2007 ter inzage hebben gelegen.

Procedure
Nadat de complete versie in de vorm van een concept beheerplan door de Stuurgroep is goedgekeurd, zal deze worden voorgelegd aan de Klankbordgroep. Op dat moment worden ook inloopbijeenkomsten georganiseerd zodat iedereen de kans heeft zich te laten informeren en suggesties voor verbetering aan te dragen. Een actuele planning is op de website te raadplegen.

De definitieve vaststelling van dit beheerplan is een bevoegdheid van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel en de minister van LNV. Aan dit besluit is de formele inspraakprocedure van de Algemene wet bestuursrecht gekoppeld.

Meer informatie?
Vragen om informatie kunnen gesteld worden via het emailadres Natura2000@overijssel.nl en via het secretariaat Natura 2000 bij de provincie op telefoonnummer 038 4998586. Algemene info over Natura 2000 is te vinden op www.minlnv.nl en op de website van de provincie www.provincie.overijssel.nl/natura2000.