Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 22 februari 2008

Nieuw project verbetering sociale veiligheid chauffeurs

Transport en Logistiek Nederland (TLN), FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond en Koninklijk Nederlands Vervoer hebben het startsein gegeven voor een nieuw project om de sociale veiligheid van vrachtautochauffeurs te verbeteren. Aanbevelingen uit het project 'Veiligheid en vakmanschap, de chauffeur in het beroepsgoederenvervoer' kunnen voor werknemers bijvoorbeeld leiden tot een veiligere omgeving om in te werken of het beter kunnen handelen in onveilige situaties. Voor werkgevers zijn voordelen te verwachten in de hoek van minder economische schade en het beter kunnen inspelen op traumatische ervaringen van medewerkers hetgeen weer kan leiden tot een lager ziekteverzuim.

Veiligheid in de transportsector wordt weinig geassocieerd met de veiligheid van de chauffeur zelf. Eerder wordt gedacht aan het veilig verankeren van de lading, veilige en goed verlichte parkeerplekken. Met dit nieuwe project om de sociale veiligheid van de chauffeur te verbeteren willen de organisaties de dagelijkse werkzaamheden en het vakmanschap van de chauffeurs veiliger maken en tegelijkertijd aangeven dat de sector het probleem serieus neemt en oppakt. In het beroepsgoederenvervoer over de weg zijn dagelijks zo'n 90.000 vakbekwame chauffeurs actief. Van het totaal aantal werkzame personen in het beroepsgoederenvervoer bedraagt het aandeel chauffeurs 66%. Deze vakmensen krijgen steeds meer te maken met strenge eisen ten aanzien van de veiligheid als gevolg van wet- en regelgeving al dan niet afkomstig van de Europese Unie. Daarnaast stellen (internationale) verladers ook meer eisen aan de veiligheid van de te vervoeren producten.

Het project richt zich op inventarisatie van al effectief gebleken maatregelen en mogelijke aanvullende maatregelen waarmee chauffeurs en planners aan de slag kunnen. IVA beleidsonderzoek en advies voert het project uit in opdracht van de sociale partners, gefinancierd uit het SOOB-fonds (Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen).

Voor meer informatie over het project kunt u bellen met:

TLN, Esther Vorenkamp, T 079 3636115
CNV, Joost van Egmond, M 06 51602141
FNV, Jan Wit, T 020 5856159 of Frank Pavias, T 010 2335165 KNV, Arjen Boukema, T 070 3751749