European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/24

Brussel, 22 februari 2008

6870/08 (Presse 51)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het verloop van de algemene verkiezingen in Pakistan

Het verheugt de Europese Unie dat er op 18 februari in Pakistan verkiezingen zijn gehouden. Zij complimenteert het Pakistaanse volk voor zijn streven naar democratische ontwikkeling en zijn afwijzing van extremistische krachten. Deze verkiezingen vormen een basis voor een nieuw democratisch ontwikkelingsproces in Pakistan.

De EU hoopt dat er spoedig werk zal worden gemaakt van de vorming van een stabiele en operationele regering die de kernproblemen voor de toekomst van Pakistan kan gaan aanpakken, zoals de versterking van het democratisch bestel, het herstel van een onafhankelijke rechterlijke macht, de eerbiediging van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, en aangelegenheden in verband met vrede en stabiliteit in de regio.

De EU betreurt ten zeerste dat niet alle politieke gevangenen, waaronder rechters en advocaten, zijn vrijgelaten, waardoor zij niet konden deelnemen aan het verkiezingsproces. De EU roept nogmaals op hen onmiddellijk vrij te laten. Ook herhaalt zij dat mediavrijheid een noodzaak is.

De EU herhaalt haar toezegging aan de Pakistaanse bevolking te zullen helpen een welvarende en stabiele samenleving op te bouwen, die gebaseerd is op democratie en rechtsstatelijkheid. De succesvolle inzet van een omvangrijke EU-verkiezingswaarnemingsmissie bij de verkiezingen geeft voldoende blijk van die onafgebroken betrokkenheid.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom