Publicatie EU-onderzoek over kansen en bottlenecks bij EU-programma's

Publicatietijd: 22/02/2008 10:35 R

Op 21 februari heeft de EVD, agentschap voor internationaal ondernemen en samenwerken, een rapport over de ervaringen van 100 Nederlandse bedrijven met het deelnemen aan EU-programma's aan de Europese Commissie overhandigd.

Tussen 2000 en 2006 hebben Nederlandse bedrijven voor ongeveer 140 miljoen euro aan opdrachten verworven onder het TACIS en MEDA programma. Zowel absoluut, als gecorrigeerd voor de grootte van de economie, blijft Nederland hierin achter op landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse dienstensector is het meest succesvol.

Top-5 bottlenecks ervaren bij aanbestedingen van Europese externe programma's door Nederlandse bedrijven:
1.Omzeteisen

2.Bankgaranties

3.Prijsconcurrentie

4.Lange voorbereidingstijd

5.Concurrentie andere EU lidstaten

De komende zeven jaar heeft de EU 65 miljard beschikbaar voor EU-opdrachten. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. De EVD heeft met dit onderzoek in kaart gebracht hoeveel Nederlandse bedrijven de laatste jaren EU-opdrachten hebben verworven. Op basis van de ervaringen van bedrijven, zal de EVD haar dienstverlening uitbreiden. Doel is de deelname van Nederlandse bedrijven aan EU-programma's te vergroten, door middel van;
1.Ondersteuning te geven bij het vinden van consortium partners, met inschakeling van buitenlandse samenwerkingspartners en door het organiseren van fact-finding missies naar EU projectlanden.
2.Begeleiding van EU starters uit het MKB, o.a. door het geven van workshops en voorlichting over best-practices.
3.Begeleiding op maat van bedrijven, door het aanbieden van een stappenplan en screening van de belangstellingsbrieven van bedrijven.

De EVD ondersteunt bedrijven en instellingen bij het verwerven van opdrachten en financiering bij EU programma's en is partner in het Enterprise Europe Netwerk. De EVD verstrekt dagelijks aanbestedingsinformatie, begeleidt bedrijven bij vragen over Europese programma's en organiseert o.a. seminars en workshops voor Nederlandse bedrijven over kansen om deel te nemen aan Europese programma's.
Links: Geen informatie