Stadsdeel Zeeburg

Bureau Leerplicht Plus officeel van start

Amsterdams offensief tegen schoolverzuim en -uitval

19 februari 2008
Met een rinkelende wekker onthulden wethouder Hennah Buyne en stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet gisteren in Koninklijk Theater Carré de naam van het nieuwe Bureau Leerplicht/RMC: Bureau Leerplicht Plus. De wekker symboliseert de boodschap aan de Amsterdamse jongeren: óf je gaat naar school, óf je leert tijdens het werken, óf je werkt, maar je blijft niet in je bed liggen.

verbeet-en-buynefotodmo1.jpg (78 Kb) Leerplicht `Plus' omdat het bureau meer doet dan het uitvoeren van de leerplicht en kwalificatieplicht. Het bureau bundelt de krachten van de bureaus Leerplicht respectievelijk RMC (regionale meld- en coördinatiepunt voor voortijdig schoolverlaten) bij de stadsdelen.Het nieuwe bureau richt zich op leerlingen van 5 tot 23 jaar én hun sociale context. Het werkt nadrukkelijk samen met scholen in het primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, ouders, leerlingen en alle betrokken ketenpartners, zoals het Jongerenloket en Spirit.

Verzuim en voortijdig schoolverlaten voorkómen

Het Bureau Leerplicht Plus is één van de maatregelen die Amsterdam inzet in de strijd tegen schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Het moet zorgen voor een efficiëntere en eenduidiger aanpak van leerplicht- en RMC- functies in Amsterdam en wil de stad laten profiteren van alle goede initiatieven die er bij de stadsdelen zijn ontwikkeld. Het gaat zich actief inzetten om de uitval te voorkomen daar waar deze ontstaat: op de scholen.

Bureau Leerplicht Plus on line

Met de opening van het nieuwe bureau is een nieuwe website gelanceerd: www.bureauleerplichtplus.nl. Op de website kunnen ouders en leerlingen lezen over vakanties, wat te doen bij ziekte, wanneer een kind recht heeft op een extra vrije dag en wat er gebeurt als een kind wegblijft van school. Scholen kunnen er informatie vinden over verzuim- en verlofregelingen alsmede de relevante wet- en regelgeving.

Organisatie

In het voorjaar van 2007 hebben stad en stadsdelen besloten dat de leerplicht- en de Regionale Meld en Coördinatie functie (RMC), worden ondergebracht in één bureau. Dit nieuwe bureau wordt aangestuurd door directeur Henk Krauwel en een ambtelijk team waarin de stadsdelen, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en de Dienst Werk en Inkomen vertegenwoordigd zijn. Bestuurlijk zijn de wethouder Hennah Buyne en stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet verantwoordelijk.