Provincie Noord-Holland

Datum

22-2-2008

Onderwerp

Laatste viaduct N242 (Nieuwe Schermerweg) klaar

Harriët Wijker

De laatste van de drie nieuwe viaducten op de N242 is vrijdag 22 februari klaar. De verkeerslichten op de kruising van de N242 met de Noordervaart worden weggehaald.

Tussen de A9 en Heerhugowaard zijn daardoor geen verkeerslichten meer aanwezig op de N242. De provincie voert tot 15 april nog wel werkzaamheden uit waardoor op sommige momenten omleidingen worden ingesteld. Met de ingebruikname van dit viaduct neemt het verkeer de definitieve rijrichtingen in gebruik.

Noordervaart
De huidige verbinding Noordervaart/N242 is vanaf afgelopen vrijdag 22 februari opgeheven. Het verkeer van en naar de N243 rijdt via de lus ten noorden van het Volktuinencomplex en het viaduct Nieuwe Schermerweg. Op de borden staan de diverse richtingen aangegeven. De Noordervaart is tijdelijk bereikbaar via de aansluiting op de Zuidervaart.

N244
De N244 loopt parallel aan de N242 vanaf de Leeghwaterbrug en sluit aan op de kruising aan de oostkant van het viaduct Nieuwe Schermerweg. Vanaf de N244 wordt met borden de diverse richtingen aangegeven. Als u vanaf Alkmaar komt en richting de N244 wilt rijden, dan rijdt u over het nieuwe viaduct en slaat na het viaduct rechtsaf de N244 op.

Nieuwe Schermerweg
De Nieuwe Schermerweg wordt aangesloten op het nieuwe viaduct. Met borden staan de diverse richtingen aangegeven: N242, N243 en N244.

Omval
De huidige afslag N242 met de Omval komt te vervallen. De nieuwe verbinding met de Omval sluit aan op de kruising aan de westkant van het viaduct Nieuwe Schermerweg en loopt langs tuincentrum Ranzijn.

Voorziene omleidingen na de openstelling van vrijdag 22 februari
* In het weekend van vrijdag 29 februari tot en met maandag 3 maart worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de westbaan van de N242 ter hoogte van de verdiepte bak. De werkzaamheden bestaan uit de reconstructie van het wegdek, het aanbrengen van de asfaltdeklaag en het aanbrengen van geleiderails e.d.. Om de veiligheid van de wegwerkers te garanderen, wordt de westbaan afgesloten en het verkeer over een rijstrook van de oostbaan van de N242 geleid. Het verkeer vanaf de Nieuwe Schermerweg richting de A9 wordt omgeleid via het Nollencircuit. Vanaf de Nollen wordt het verkeer vervolgens via de N242 naar de A9 geleid. De omleidingen gelden van vrijdagavond 29 februari 20.00 uur tot maandagmorgen 3 maart 05.00 uur

* Op de avonden maandag 3 maart tot en met woensdag 5 maart organiseert de gemeente Alkmaar op de N242 ter hoogte van de Nieuwe Schermerweg grootschalige oefeningen van de Brandweer Alkmaar. Dit in samenwerking met politie, geneeskundige hulpverleners en veiligheidsregio. De hulpverleningsdiensten oefenen hoe zij in deze nieuwe wegsituatie snel en adequaat moeten optreden bij grotere calamiteiten, zoals kettingbotsingen. De oefeningen worden s avonds tussen 19.00 uur en middernacht gehouden. Tijdens de oefeningen wordt de oostbaan van de N242 afgesloten en het verkeer via de westbaan van de N242 geleid. Verkeer vanaf de A9 richting N243/N244, wordt omgeleid via het Nollencircuit.

* In het weekend van vrijdag 14 tot en met maandag 17 maart wordt de oostbaan van de N242 in de verdiepte bak afgesloten. Het verkeer van de oostbaan wordt over een rijstrook van de westbaan geleid. De werkzaamheden die dit weekend worden uitgevoerd zijn soortgelijk als in het bovenstaande weekend van 29 februari. Het verkeer van en naar de N244 wordt omgeleid via de N243/Zuidervaart. Het verkeer vanaf de A9 met bestemming Nieuwe Schermerweg wordt omgeleid via het Nollencircuit. De omleidingen gelden van vrijdagavond 20.00 uur tot maandagmorgen 05.00 uur.