Nederlands schip redt 24 drenkelingen

22/02/2008 15:26

Jumbo Shipping

Nederlands zware ladingschip Jumbo Challenger
redt 24 drenkelingen van zinkend vrachtschip
in Zuid-Chinese zee

Rotterdam, vrijdag 22 februari 2008- In de Zuid-Chinese Zee heeft het Nederlandse zware ladingschip de Jumbo Challenger vanochtend 24 drenkelingen gered uit zee. Het gaat om de voltallige bemanning van een zinkend vrachtschip, de Eastern Star.

Het vrachtschip was op volle zee in grote problemen geraakt. De machinekamer en het ruim stonden onder water en het schip maakte slagzij. Alle 24 bemanningsleden verlieten daarop het zinkende schip met reddingsvlotten. Gelukkig was de Jumbo Challenger van de Rotterdamse rederij Jumbo Shipping dichtbij en konden alle mensen in veiligheid worden gebracht aan boord.

Niemand gewond
Toen de mv Eastern Star slagzij maakte waren er naast de Jumbo Challenger vier andere schepen in de buurt. Juist omdat de Jumbo Challenger het kleinste schip was met het laagste vrijboord werd besloten dat de Jumbo Challenger de reddingsoperatie zou uitvoeren. De andere schepen in de buurt hadden alle een veel hoger vrijboord wat de redding veel moeilijker zou maken. Tijdens de reddingsactie op volle zee is niemand gewond geraakt.

De mv Eastern Star voer onder de vlag van St. Vincent & the Grenadines. De kapitein van het schip is afkomstig uit Bangladesh, de overige bemanning heeft de Filippijnse nationaliteit.

"Na toestemming van de Coast Gard is er besloten door te varen naar Singapore, waarheen de Jumbo Challenger nu onderweg is," aldus kapitein Sinnige van Kahn Scheepvaart, generaal agent van Jumbo Shipping in Rotterdam. "Zo goed en zo kwaad als het kan worden de mensen opgevangen aan boord, te eten gegeven en een provisorische slaapplaats geboden. In Singapore zullen ze worden overgedragen aan de autoriteiten."