Gemeente Dordrecht


Persbericht

College informeert raad over Stadwerven

Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht vindt dat het project Stadswerven de afgelopen jaren ongelukkig is verlopen. De gevolgen van deelbesluiten op de totale planvorming en grondexploitatie hadden beter in samenhang in beeld gebracht moeten worden, ook om de gemeenteraad eerder te kunnen informeren. Dat concludeert het college naar aanleiding van het feitenrelaas Stadswerven. Het college heeft het feitenrelaas naar de gemeenteraad gestuurd. De agendacommissie van de gemeenteraad besluit op 4 maart wanneer het feitenrelaas wordt besproken.

In het feitenrelaas Stadswerven geeft het college een overzicht van de besluiten over het plan voor een nieuwe woonwijk naast de binnenstad, vanaf 2001 tot heden. Daaruit blijkt dat de onzekerheid over de bouw van een theater op de Kop van de Staart, vanwege de politieke discussie daarover, ook leidde tot onzekerheid over de financiële prognoses voor Stadswerven. Ook de gevolgen van deelbesluiten over bijvoorbeeld het voormalige Enecokantoor en Villa Augustus zijn niet altijd direct in samenhang met de totale exploitatie van Stadswerven in beeld gebracht.

In het feitenrelaas is er ook aandacht voor de informatievoorziening aan de gemeenteraad. Het college stelt dat de raad pas laat geïnformeerd kon worden, omdat het eerst zelf duidelijkheid wilde hebben over de stand van zaken van het project ten opzichte van eerdere raadsbesluiten. Toen die duidelijkheid er was stelde wethouder J.W. Spigt op 22 januari jongstleden de gemeenteraad op de hoogte.

Het gemeentebestuur wil van Stadswerven een gevarieerde en aantrekkelijke wijk maken, met daarin ruimte voor woningen, commerciële en publieke voorzieningen. Vanwege de minder gunstige financiële prognoses wil het college het plan herzien, met behoud van de ambities. Het college zal de gemeenteraad daar nadrukkelijk bij betrekken. In het project Stadswerven werkt de gemeente nauw samen met de Ontwikkelingscombinatie Stadswerven, waarin onlangs AM een meerderheidsbelang heeft verworven.