Gemeente Den Haag

Raad stemt in met nieuwe voorwaarden lening ADO en krijgt onderzoek

Na een besloten commissievergadering Jeugd en Burgerschap (JB) vergaderde de raad op donderdag 21 februari 2008 in een extra raadsvergadering over de financiële positie van ADO. Een nieuw voorstel van het college met geformuleerde voorwaarden voor de lening aan ADO was onderwerp van discussie. De raad stemde na een lang debat in met de zogenaamde Memorandum of Understanding ADO/Den Haag.

Een aantal fracties stelden vragen aan wethouder Sander Dekker over de wijze waarop het college toezicht heeft gehouden op de financiën van ADO in het verleden. Zij dienden hiervoor een motie in voor een raadsonderzoek. Wethouder Dekker wil zelf ook terugblikken op de ontstane situatie en stelt ook een onderzoek voor. Het college zal hiervoor een voorstel doen die de raad verder eventueel aan kan vullen. De indieners van de motie- D66, SP, PPS, CDA, Solidair Nederland, Haagse Stadspartij en LPF- willen vooral weten hoe de toezichtfunctie van de gemeente is geweest en welke lessen hieruit geleerd kunnen worden. De wethouder zegt toe een objectief onderzoek uit te zetten binnen twee weken vanuit het college. De indieners van de motie houden hun motie aan, maar trekken het niet in.

Verschillende fracties, waaronder SP, D66 en ChristenUnie/ SGP vinden het belangrijk dat Den Haag meedoet aan betaald voetbal met een eigen voetbalclub, maar vinden het jammer dat er miljoenen euros aan gemeenschapsgeld in ADO is gestoken, terwijl er veel andere maatschappelijke doelen daarmee bereikt hadden kunnen worden. De wethouder begrijpt de zorgen van de raadsleden, maar geeft ook aan dat de gemeente meer zou lijden onder de negatieve financiële gevolgen als ADO failliet zou gaan. De PvdA- fractie ondersteunt dit standpunt.

Voor veel fracties speelt vertouwen ook een grote rol. De fracties van D66, LPF, SP en Haagse Stadspartij vragen welke maatregelen de wethouder neemt om te kunnen garanderen dat het nu beter zal gaan met ADO. De wethouder noemt het nieuwe management en het degelijke begrotingsbeleid van de raad van commissarissen als voorbeeld. De raad van commissarissen heeft een rationele langetermijnvisie voor de club. Ook is er een investeerder die vertrouwen toont in ADO. De wethouder zegt toe in de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten met ADO afspraken te zullen maken over het inzien van de begroting, jaarverslagen en financiën om een vinger aan de pols te kunnen houden. Dit zou voldoende vertrouwen moeten bieden in de toekomst van ADO.

Behalve VVD en PvdA, ondersteunt ook GroenLinks het voorstel, maar voegt toe dat dit het eindbod van de gemeente is. De wethouder benadrukt dat het memorandum een basis biedt voor oplossingen bij ADO. Vanaf hier zal ADO het echter zelf moeten doen. De raad stemde in met het voorstel.

In het kort houdt de Memorandum of Understanding in dat:
* de looptijd van de lening wordt verlengd van tien naar twintig jaar;

* de gemeente zekerheid krijgt van een tweede hypotheek, waar thans nog slechts sprake is van onderpand;

* de rente wordt verlaagd naar de omslagrente (4%);
* het aflossingsschema wordt afhankelijk gemaakt van ere- dan wel eerste divisie.