European Union



Brussel, 22 februari 2008

Concentraties: Commissie keurt Rexels geplande overname van diverse Hagemeyer-dochters goed - onder voorwaarden

De Europese Commissie gaf, na toetsing aan de EU-concentratieverordening, het Franse Rexel toestemming voor de geplande overname van dochterondernemingen van het Nederlandse Hagemeyer in diverse EER-landen en in Rusland. Beide ondernemingen zijn actief in de groothandel in elektrische producten. Aan de toestemming van de Commissie is de voorwaarde verbonden dat Hagemeyers Ierse activiteiten in de elektrogrootdistributie worden afgestoten. Dankzij deze toezegging kon de Commissie concluderen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Hagemeyer en Rexel zijn vooral actief in de grootdistributie van elektrische producten en installatiemateriaal, de groothandel voor verwarmings-, ventilatie- en air-conditioningproducten (HVAC) en - in sommige lidstaten - huishoudelijke en consumentenelektronica.

Rexel wil de activiteiten van Hagemeyer overnemen in België, de Tsjechische Republiek, Duitsland (met uitzondering van zes filialen), Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Het onderzoek van de Commissie leerde dat de geplande transactie de concurrentie op de meeste nationale EER-markten waar de activiteiten van de partijen elkaar overlappen, niet bijzonder zou aantasten. Een aantal geloofwaardige alternatieve concurrenten zou immers nog steeds concurrentiedruk op de fusieonderneming blijven uitoefenen. Wel stelde de Commissie vast dat de geplande transactie mededingingsbezwaren zou opleveren in Ierland, omdat de transactie de bestaande leidende positie van Rexel zou versterken op een sterk gefragmenteerde markt, waar concurrenten niet groot genoeg zouden zijn en niet de regionale dekking zouden kunnen bieden om concurrentiedruk op de fusieonderneming uit te kunnen oefenen.

Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, hebben de partijen ermee ingestemd om Hagemeyers grootdistributie van elektrische producten in Ierland volledig af te stoten. Daardoor verdwenen ook de overlappingen die de geplande transactie in deze lidstaat zou doen ontstaan. Na een markttoets van deze corrigerende maatregelen kwam de Commissie tot de bevinding dat daarmee de mededingingsbezwaren konden worden weggenomen.

Deze zaak houdt verband met de zaken Sonepar/Hagemeyer en Sonepar/Rexel Duitsland waarvoor de Commissie op 8 februari 2008 groen licht heeft gegeven (zie IP/08/195). Het Franse Sonepar en Rexel hadden een overeenkomst gesloten waarbij Rexel een openbaar overnamebod op Hagemeyer zou uitbrengen. Als dit overnamebod zou slagen en na goedkeuring door de Commissie, zou Rexel delen van Hagemeyer aan Sonepar overdoen (de zaak-Sonepar/Hagemeyer). Daarnaast kwamen Sonepar en Rexel in een side-letter bij deze overeenkomst overeen dat alle activiteiten van Rexel in Duitsland en Luxemburg aan Sonepar zouden worden overgedaan, op voorwaarde dat het overnamebod zou slagen (de zaak-Sonepar/Rexel Duitsland).

Meer informatie over deze zaak is te vinden onder:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m99.html#m_4963