Ingezonden persbericht


Das Gewehr 14-9-89 - Armando

PERSBERICHT

'ARMANDO'. EEN KORTE EXPOSITIE MET BEWAARD GEBLEVEN EN GERESTAUREERD WERK

ARMANDO MUSEUM IN DE
ST. AEGTENKAPEL
AMERSFOORT
23 EN 24 FEBRUARI

'Armando' . Een korte expositie met bewaard gebleven en gerestaureerd werk.

Op 22 oktober 2007 werd het Armando Museum door brand verwoest. Daarbij verbrandde ook een groot deel van de zogenaamde kerncollectie van het museum. Het weekeind van 23 en 24 februari toont het Armando Museum zijn veerkracht in een korte expositie. Centraal daarin staan de acht schilderijen uit de kerncollectie die bewaard zijn gebleven doordat ze zich op het moment van de brand in een extern depot bevonden. Van het werk '4 x 8 zwarte bouten op zwart 6-61' zijn alle bouten teruggevonden in de puinhopen aan de Langegracht. Het werk is inmiddels gerestaureerd en zal in de tentoonstelling te zien zijn. Daarnaast worden diverse andere werken in samenhang met deze collectie getoond. Het museum is te gast in de St Aegtenkapel.

Het Armando Museum bezat tot de brand eenentwintig schilderijen en een grote sculptuur van Armando. Hiervan zijn dertien schilderijen bij de brand verloren gegaan. Armando (Amsterdam, 1929) is verbonden aan de stad Amersfoort. In zijn jeugd woonde hij in de stad en maakte er de Tweede Wereldoorlog mee. De thematiek in zijn werk grijpt vaak terug op die periode. In 1998 werd de tot museum verbouwde Elleboogkerk als Armando Museum geopend. De kunstenaar Armando geldt als een van de belangrijkste na-oorlogse kunstenaars. Behalve als schilder, is hij ook bekend als beeldhouwer, schrijver, violist, film- en theatermaker.

Als een blijk van dank voor het medeleven en de vele steunbetuigingen na de brand, uit het hele land, maar zeker ook uit Amersfoort, is de entree gratis. Het museum hoopt veel bezoekers te kunnen begroeten. Het Armando Museum blijft in 2008 zichtbaar met verschillende exposities op verschillende locaties in Amersfoort, o.a. in het Mondriaanhuis van 5 april tot en met 26 juni. De eerder in berichtgeving aangegeven plannen om langdurig in de St Aegtenkapel te exposeren, vinden geen doorgang. Daarmee komt de eerder gemelde datum van 5 februari als startdatum voor de exposities te vervallen.

Armando Museum in de St Aegtenkapel
't Zand 37 - Amersfoort
'Armando' een korte expositie
23 en 24 februari van 11 - 17 uur
entree: gratis

Armando - Damals (collectie Bouwfonds)