Ingezonden persbericht

Barack Obama ligt voor in Nederlandse schaduwverkiezing

Nederland kiest voor Obama

Persbericht Stichting Het Nieuwe Stemmen, 24 februari 2008, 20.00 uur

Nederland ziet het liefst de Democraat Barack Obama zegevieren als nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de voorlopige tussenstand van de Nederlandse schaduwverkiezing op www.adviesaanamerika.nl. Bleek uit enquêtes enige weken geleden nog dat Hillary Clinton favoriet was onder de Nederlanders, in de daadwerkelijke schaduwverkiezing krijgt kandidaat Barack Obama steun van 58 procent van de Nederlanders, tegen 42 procent voor Hillary Clinton. Zoals gebruikelijk in Nederland kiest een grote meerderheid (83 procent) voor een Democraat en geeft slechts 17 procent van de Nederlanders zijn stem aan een Republikein.
Sinds Super Tuesday (5 februari) kunnen Nederlanders via de website adviesaanamerika.nl een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Via het principe one-mobile-one-vote is het iedereen toegestaan één stem uit te brengen. De Nederlandse schaduwverkiezingen duren tot 25 augustus, de eerste dag van de Democratische conventie in Denver. Op die dag zal de uitslag worden aangeboden aan het bestuur van de Democratische en aan dat van de Republikeinse partij.
Amerikakiest.nl is een initiatief van de Stichting Het Nieuwe Stemmen. Deze Stichting is opgericht door jonge leden van CDA, PvdA, VVD en D66 die zich inzetten voor de invoering van open voorverkiezingen in Nederland. Eerder hield Het Nieuwe Stemmen een open schaduwverkiezing tijdens de gesloten voorverkiezingen voor het leiderschap van de VVD en D66; ook presenteerde de stichting een voorkeurstemwijzer tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen.



Ingezonden persbericht