Time : 14:02:16
Date : 25 February 2008
Sender Name: essenscia

Kunststofindustrie vraagt dat de lat hoger wordt gelegd voor energiebesparende maatregelen in de bouw Brussel, 25 februari 2008 - Kunststofindustrie biedt meer mogelijkheden om energie en broeikasemissies te besparen. De overheid maakt hiervan onvoldoende gebruik.

Federplast.be vzw, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, vestigt de aandacht erop dat de kunststofindustrie producten op de markt brengt die toelaten meer energie te besparen dan wat in de aanbevelingen van de overheid wordt geëist. De bouwheer die een stap verder wil gaan dan de huidige energieprestatienorm vindt allerhande productoplossingen in kunststof. Producten van de kunststofindustrie laten dikwijls toe CO2 emissies te beperken zonder bijkomende kostprijs voor particulier of overheid.

Zo geldt in Vlaanderen en Brussel voor vensters een maximale energieprestatiewaarde Uw = 2.5 W/m².K , terwijl men in Wallonië nog een Uw = 3.5 W/m².K tolereert: dit betekent 40 % meer warmteverlies!.

Om in Vlaanderen in aanmerking te komen voor een isolatiepremie is een Uw waarde kleiner dan 2.0 W/m².K verplicht. Nochtans kan voor eenzelfde kostprijs een kunststof venster worden gemaakt met een Uw waarde van 1.7 W/m².K.: de overheid laat een potentiële energiebesparing van 15% liggen die nochtans aan de burger niet meer hoeft te kosten.

Hetzelfde geldt voor isolatie. De EPB regelgeving legt een isolatiepeil K45 op. De keuze van materialen voor de gebouwenschil om dit K-peil te bereiken is heel belangrijk. Met kunststofisolatie behaal je zonder veel moeite dit verstrengde isolatiepeil. Maar wat is streng? Als we ons land vergelijken met onze buurlanden dan lopen de energie-eisen in België nog een stuk achter. Bovendien behoort het isoleren van de gebouwenschil tot de meest energiezuinige oplossingen. De kunststofindustrie vraagt daarom strengere energieprestatienormen van gebouwen, voor daken, buitenwanden, vensters, vloeren...

Zij beveelt ook aan dat de voorschriften voor een isolatiepremie de meest energiezuinige oplossingen zouden bevorderen, wat nu niet het geval is.

Voor meer informatie kan u zich wenden tot
Geert Scheys, GSM 0496 5 9 6 34, GS@essenscia.be
Gustaaf Bos, tel. 02 706 79 60, gustaaf.bos@agoria.be