FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: onderhandelingsresultaat technische groothandel

Vakbonden en werkgevers in de technische groothandel hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. FNV Bondgenoten heeft goede hoop dat de gemaakte afspraken de sector aantrekkelijker zullen maken voor huidige en nieuwe werknemers.

Zo wordt er gedurende de looptijd van de cao gewerkt aan een modernere enflexibelere werktijdenregeling, die meer rekening houdt met de pieken en de dalen binnen bedrijven én met de wensen van de werknemers.

Er wordt ingezet op leeftijdsbewust personeelsbeleid, om ouderen vast te houden en jongeren binnen te halen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de beloning van jongeren tot en met 22 jaar.

De arbeidsomstandigheden in de technische groothandel zijn inmiddels branchebreed geïnventariseerd. De komende twee jaar zullen er op bedrijfs- en regionaal niveau waar nodig verbeteringen worden doorgevoerd.

In de CAO, die loopt tot 1 april 2010, worden de lonen tweemaal verhoogd: op 1 april 2008 met 3,25% en op 1 januari 2009 met 3%. Daarnaast ontvangen werknemers tweemaal een eenmalige uitkering van 0,5%.

Bas de Lege, bestuurder FNV Bondgenoten: "De structurele loonsverhoging in deze cao is lager dan we hadden gehoopt, maar we hebben goede afspraken gemaakt over onder meer arbeidsomstandigheden, levensfasebewust personeelsbeleid en werktijden. Als we in 2010 over een nieuwe cao onderhandelen, moet de technische groothandel aantrekkelijker zijn geworden voor werknemers, zowel jong als oud."

In de technische groothandel werken zo'n 43.000 mensen. De grootte van de bedrijven loopt zeer uiteen, van vele kleine bedrijven tot grote spelers als Technische Unie, Hagemeyer, Eriks, Arcelor Staalhandel, ODS en Rexel.

---